Hilton Worldwide

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hilton Worldwide Holdings Inc.
Logo
Beurs NYSE: HLT
Oprichting 1919
Oprichter(s) Conrad Hilton
Sleutelfiguren Christopher J. Nassetta (CEO)
Hoofdkantoor 7930 Jones Branch Drive, McLean, Virginia
Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Werknemers 141.000 (31 december 2020, exclusief personeel bij franchise hotels)[1]
Producten hotels
Omzet/jaar US$ 9,4 miljard (2019)[1]
Winst/jaar US$ 886 miljoen (2019)[1]
Marktkapitalisatie US$ 40 miljard (15 nov. 2021)
Website Hilton Hotels Corporation
Portaal  Portaalicoon   Economie
Het Hilton hotel in Malta
Een van de Hilton hotels in Wenen, Oostenrijk

Hilton (voorheen Hilton Worldwide en Hilton Hotels Corporation) is een Amerikaans bedrijf dat meerdere hotelmerken exploiteert. De hoofdvestiging van Hilton Worldwide bevindt zich in McLean in Virginia. In 1919 kocht oprichter Conrad Hilton zijn eerste hotel, The Mobley, in Cisco Texas. In 1925 werd het eerste hotel met zijn naam geopend, Dallas Hilton.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Hilton is een van de grootste hotelondernemingen ter wereld. Op 31 december 2020 had het 6478 hotels in eigendom of onder beheer, met 1.019.287 kamers in 119 landen.[1] Een fractie hiervan is daadwerkelijk eigendom van de keten, dat waren per jaareinde 2020 slechts 61 hotels met 19.400 kamers.[1] De rest van de hotels staan alleen onder beheer of franchisenemers maken gebruik van de kennis en formule. De belangrijkste bron van inkomsten voor Hilton zijn de vergoedingen die de franchisenemers betalen, dit is meestal een percentage van de omzet die ze behalen op de verhuur van de hotelkamers. Het bedrijf telt 141.000 medewerkers.

Het bedrijf bezit en beheert meerdere merken, waaronder: Hilton Hotels & Resorts, Waldorf Astoria Hotels and Resorts, Conrad Hotels & Resorts, Canopy by Hilton, Signia Hilton, DoubleTree by Hilton, Curio Collection by Hilton, Tapestry Collection by Hilton, Embassy Suites by Hilton en Hilton Garden Inn.

Anno 2020 zijn er in Nederland vijftien van deze hotelmerken te vinden, onder andere het Waldorf Astoria Amsterdam, Hilton Amsterdam (sinds 1962), Hilton Rotterdam, Hilton the Hague, DoubleTree by Hilton Amsterdam Centraal Station en Hampton by Hilton Utrecht.

Aandeelhouders[bewerken | brontekst bewerken]

In 1964 werd het bedrijf gesplitst in een nationaal, Hilton Hotels Corporation, en een internationaal deel, Hilton International. In 2006 kwamen deze twee ketens weer in een hand.[2] Een jaar later werd het bedrijf overgenomen door de Blackstone Group. In december 2013 ging het bedrijf terug naar de beurs, de New York Stock Exchange. Blackstone verkocht 24% van de aandelen. Bij de introductie had Hilton een beurswaarde van US$ 20 miljard.

In oktober 2017 verkocht Blackstone een blok aandelen Hilton aan de Chinese HNA Group.[3] HNA betaalde US$ 6,5 miljard voor een belang van 25% in Hilton en wordt daarmee de grootste aandeelhouder.[3] Na de verkoop had Blackstone nog 21% van de aandelen in handen.[3] In mei 2018 verkocht Blackstone de laatste aandelen in de hotelketen voor US$ 1,3 miljard.[4] Na 11 jaar heeft Blackstone afscheid genomen van een zeer lucratieve belegging, Blackstone behaalde in totaal een winst van US$ 14 miljard, dat is driemaal meer dan de initiële investering.[4]

Nog binnen een jaar, in april 2018, maakte HNA al weer bekend de Hilton aandelen te willen verkopen. Het heeft een snelle groei achter de rug en veel internationale acquisities gedaan waardoor de schulden sterk zijn opgelopen. De Chinese regering wil hier een einde aan maken waardoor HNA diverse activiteiten moet verkopen.[5] In dezelfde maand verkocht HNA het hele aandelenbelang voor US$ 8,4 miljard.[6] HNA realiseerde hiermee een boekwinst van US$ 2 miljard.

Enkele bijzondere hotels[bewerken | brontekst bewerken]

Hilton Honors[bewerken | brontekst bewerken]

Hilton heeft een uitgebreid internationaal loyaliteitsprogramma voor alle merken onder de naam Hilton Honors.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]