Himera

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deel van de Viktoriatempel te Himera

Himera (in het Italiaans Imera) is de naam van een Oudgriekse stadstaat op de noordkust van het eiland Sicilië (zie Magna Graecia), gelegen aan de monding van een gelijknamige rivier, op ± 45 km ten oosten van Palermo.

Himera werd in 649 v.Chr. gesticht door kolonisten afkomstig uit Zancle, met gemengde Dorische en Ionische oorsprong. De lyrische dichter Stesichorus heeft hier gewoond en gewerkt.

Toen de lokale tiran Terillus kort voor 480 v.Chr. werd verdreven door Theron van Akragas, riep hij de hulp in van de Carthagers om zijn troon te heroveren. Dezen kwamen hem te hulp met een geweldige troepenmacht, maar vóór Himera wisten Gelo van Syracuse en Theron van Akragas hun een verpletterende nederlaag toe te brengen: dat was de zogenaamde Slag bij Himera. In 476 v.Chr. richtte Theron een bloedbad aan onder een groot deel van de burgerij, als straf voor een poging tot samenzwering, waarna hij nieuwe kolonisten aantrok. Tijdens de Atheense expeditie naar Sicilië (415-413 v.Chr. koos Himera voor de zijde van Syracuse.

In 409 v.Chr. werd de stad opnieuw aangevallen door de Carthagers onder het bevel van Hannibal Mago, (Zie: Slag bij Himera (409 v.Chr.)) en ditmaal volledig verwoest. Ze werd meer westwaarts herbouwd onder de naam Thermae.