Hip, hip, hurra!

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Hip, hip, hurra! Kunstnerfest på Skagen
Hipp hipp hurra! Konstnärsfest på Skagen - Peder Severin Krøyer.jpg
Museum Göteborgs konstmuseum
Locatie Göteborg
Kunstenaar Peder Severin Krøyer
Jaar circa 1888
Type Olie op doek
Afmetingen 134,5 × 165,5 cm
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Hip, hip, hurra! Kunstnerfest på Skagen (Hiep hiep hoera! Kunstenaarsfeest op Skagen) is een schilderij van de impressionistische Deense kunstschilder Peder Severin Krøyer, geschilderd in 1888, olie op doek, 134,5 x 165,5 centimeter groot. Het toont een aantal leden van de kunstenaarskolonie op Skagen die een toost uitbrengen. Het schilderij bevindt zich thans in de collectie van het Göteborgs konstmuseum.

Skagenschilders[bewerken]

Eind jaren 1870 ontstond op het Deense eiland Skagen een kunstenaarskolonie, die gaandeweg zou uitgroeien tot het belangrijkste centrum van de Scandinavische schilderkunst aan het einde van de negentiende eeuw. Voortrekker was Michael Ancher, later samen met zijn vrouw Anna. In eerste instantie schilderden de meeste leden in een realistische stijl, maar nadat Peder Severin Krøyer in 1882 vanuit Parijs in Skagen arriveerde, schakelden de meeste leden over op het door hem geïntroduceerde impressionisme. De Skagenschilders werden geroemd door hun weergave van de complexe effecten van het licht, dat op het eiland met name in de zomerperiode zeer intens kon zijn.

Afbeelding[bewerken]

Foto door Krøyer uit 1885, die mede als basis diende voor het schilderij.

Hip, hip, hurra! Kunstnerfest på Skagen werd door Krøyer begonnen in 1885, kort nadat hij de beschikking had gekregen over een fototoestel. Hij werkte het schilderij dan ook uit op basis van een van de eerste foto's die hij nam en zorgvuldig voor de gelegenheid arrangeerde. Nog niet zo lang terug uit Parijs is de directe invloed van de Parijse impressionisten nog duidelijk herkenbaar. Qua compositie kan een duidelijke parallel worden getrokken met Lunch van de roeiers van Pierre-Auguste Renoir. Het thema van een vrolijk gezelschap rond een tafel is ook duidelijk ontleend aan de Parijse impressionisten.

Het schilderij toont een aantal mannen die achter een tafel een toost uitbrengen, terwijl hun vrouwen hen bijna toegeeflijk bekijken. Plaats van handeling is de tuin van Michael Ancher. Van links naar rechts zijn te herkennen: Martha Møller Johansen, haar man kunstschilder Viggo Johansen, de Noorse schilder Christian Krohg, Krøyer, Degn Brøndum (Anna Ancher's broer), Michael Ancher, de Zweedse schilder Oscar Björck, de Deense schilder Thorvald Niss, onderwijzeres Helene Christensen (die een soort van affaire had met Krøyer), Anna Ancher en haar dochter Helga, die met haar wit-roze jurkje tegen haar moeder aanleunt. De lege flessen en de halfvolle glazen op de tafel laten zien dat het feest al een tijdje gaande is. Het tafereel baadt in het typerende milde zonlicht. Opvallend is het weelderige groen, dat overigens niet echt kenmerkend kan worden genoemd voor het werk van de Skagense schilders en het zanderige kustlandschap van het eiland.

Kameraadschap[bewerken]

Renoirs Lunch van de roeiers, 1880-1881, met een verwant thema en een vergelijkbare compositie

Hip, hip, hurra! Kunstnerfest på Skagen is in Scandinavië uitgegroeid tot het symbool van de kameraadschap van de kameraadschap en de gemeenschapszin van de kunstenaarsgroep in Skagen. Binnen de kolonie ontstonden ook meerdere relaties. De kolonie leek een ideale gemeenschap, die naar buiten toe een opgewekte, uitgelaten stemming uitstraalde. De werkelijkheid bleek echter anders en veel kunstenaars, zo bleek achteraf, werden geplaagd door angsten, depressies en grote twijfels over hun kunnen. Vriendschappen gingen uiteindelijk aan geruzie ten onder, een aantal bij aanvang ogenschijnlijk ideale huwelijken, zoals ook dat van Krøyer en zijn latere vrouw Marie, liepen uiteindelijk stuk: toen Marie in 1905 een kind verwachtte van componist Hugo Alfvén leidde dat tot een scheiding. Krøyer overleed vier jaar later aan een psychische ziekte.

De verwikkelingen binnen de kunstenaarskolonie te Skagen werden in 1987 succesvol verfilmd door de Zweedse regisseur Kjell Grede, onder de titel Hip, Hip, Hurra!, naar Krøyers schilderij.

Literatuur en bron[bewerken]

Externe links[bewerken]