Hippeis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hippeus. Interieur van een Lakonische schotel, ca. 550–530 v.Chr. (British Museum)

Hippeis was de Oudgriekse term voor cavalerie. De Hippeus (Grieks: ἱππεύς) was in het oude Athene de op een na rijkste bevolkingsgroep.

De archont Solon kreeg in het jaar 594 v. Chr. speciale volmachten om de conflicten tussen de adel en de rest van de bevolking bij te leggen. Hij moest een oplossing brengen voor de ontevredenheid tussen twee groepen: de niet-adellijke rijken enerzijds, die streefden naar politieke medezeggenschap, en de in schuld geraakte boeren en anderzijds, die schulddelging en landverdeling eisten.

Om te beginnen deelde Solon de Atheense burgers in in vier vermogensklassen. De eerste twee klassen bevatten de rijke en wat minder rijke adel en de nouveau riche. De Hippeis waren mannen die streden op paarden. Een paard als bezit was erg kostbaar toentertijd.

De Pentakosiomedimnoi (mannen met 500 schepel aan graan als bezit) en de Hippeis konden in de Ekklesia (volksvergadering) gekozen worden om Archont te worden.

De belangrijkste verandering in Athene na Solon was dat bezit telde om ingedeeld te worden in één van de vier bevolkingsgroepen, en niet afkomst.

Zie ook[bewerken]