Hippoliet Van Peene

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hippoliet Van Peene
Hippoliet van Peene.gif
Algemene informatie
Geboren 1 januari 1811
Geboorteplaats Kaprijke
Overleden 19 februari 1864
Overlijdensplaats Gent
Land Vlag van België België
Beroep toneelschrijver
Werk
Genre romantiek
Bekende werken De Vlaamse Leeuw
De twee echtscheidingen
Dbnl-profiel
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Hippoliet Jan Van Peene (Kaprijke, 1 januari 1811 - Gent, 19 februari 1864) was een Vlaams toneelschrijver. Van Peene is het bekendst van zijn in juli 1847 geschreven tekst voor de De Vlaamse Leeuw, het Vlaams volkslied, dat gecomponeerd werd door Karel Miry. De tekstdichter inspireerde zich op de Leeuwenzang in de Brabantse yeesten van Jan van Boendale.

Biografie[bewerken]

Van Peene heeft een opleiding voor arts gevolgd aan de Rijksuniversiteit Leuven en vestigde zich in 1837 in Gent. Vanwege zijn belangstelling voor theater richtte hij daar een toneelkring op.

In 1841 schreef hij zijn eerste Vlaamse toneelstuk, Keizer Karel en de Berchemse boer. Van Peene schreef ongeveer zestig blijspelen, drama’s, en zangspelen. De bekendste zijn De twee echtscheidingen (1845) en Een man te trouwen (1845).

Van Peene was de eerste auteur, die de driejaarlijse Staatsprijs voor Toneelletterkunde ontving. Hij kreeg de prijs voor zijn drama Matthias, de beeldstormer.

Literatuur[bewerken]

  • Bart D'HONDT, Van Andriesschool tot Zondernaamstraat. Gids door 150 jaar liberaal leven te Gent, Gent, Liberaal Archief / Snoeck, 2014, p. 193-194

Externe links[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Wikisource Bronnen die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina De Vlaamse Leeuw op Wikisource