Historische stad Sukhothai en aanverwante historische steden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Historische stad Sukhothai en aanverwante historische steden

De historische binnenstad van Sukhothai en bijbehorende historische steden is een onderdeel van de UNESCO Werelderfgoedlijst, die bestaat uit Historisch Park Sukhothai, Kamphaeng Phet historisch park en Si Satchanalai historisch park. Deze historische parken bewaren de overblijfselen van de drie belangrijkste steden van het Koninkrijk Sukhothai, welke tijdens de 13e en 14e eeuw na Chr. heeft gebloeid. Deze drie steden hadden dezelfde taal, hetzelfde alfabet, hetzelfde bestuur en rechtspraak systeem. Hierdoor bestaat er geen twijfel over hun onderlinge verbondenheid als politieke eenheid.[1] Het Sukhothai Koninkrijk wordt beschouwd als zijnde het eerste van de Thaise koninkrijken.

Sukhothai Historical Park[bewerken | brontekst bewerken]

Sukhothai Historical Park (Thai: อุทยาน ประวัติศาสตร์ สุโขทัย) heeft betrekking op de ruïnes van Sukhothai, wat letterlijk betekent 'Aanbreken van gelukzaligheid ", de hoofdstad van het Sukhothai koninkrijk in de 13e en 14e eeuw. Dit gebied vormt tegenwoordig het noorden van Thailand. Het is gelegen in de buurt van de moderne stad van Sukhothai, de hoofdstad van de provincie met dezelfde naam. De stadsmuren vormen een rechthoek van ongeveer 2 km oost-west bij 1,6 km noord-zuid. Er zijn 193 ruïnes op 70 vierkante kilometer land. Er is een poort in het midden van elke wand. Binnen zijn de overblijfselen van het koninklijk paleis en zesentwintig tempels, de grootste is Wat Mahathat.

Si Satchanalai Historical Park[bewerken | brontekst bewerken]

Si Satchanalai Historical Park (Thai: อุทยาน ประวัติศาสตร์ ศรีสัชนาลัย) heeft betrekking op de ruïnes van Si Satchanalai, de tweede belangrijkste stad van het Sukhothai koninkrijk. Het is gelegen in de buurt van de moderne stad van Si Satchanalai in de provincie Sukhothai. Er zijn 215 ruïnes in het historische park.

Kamphaeng Phet Historical Park[bewerken | brontekst bewerken]

De Kamphaeng Phet Historical Park (Thai: อุทยาน ประวัติศาสตร์ กำแพงเพชร) is een archeologische vindplaats in Kamphaeng Phet. Belangrijke zaken in het Kamphaeng Phet Historical Park zijn onder andere archeologische overblijfselen van oude plaatsen zoals Mueang Chakangrao aan het oosten van de rivier de Ping, Mueang Nakhon Chum aan het westen en Mueang Trai Trueng ongeveer 18 km van de stad naar het zuidwesten. Chakangrao, de oude Kamphaeng Phet stad, had hetzelfde stedenbouwkundig concept van het oude Sukhothai en Si Satchanalai, met aparte zones voor religieuze plaatsen, zowel binnen als buiten de stadsgrenzen. Structuren zijn meestal groot en gemaakt van lateriet. Religieuze plaatsen op de westelijke oever van de rivier de Ping in Nakhon Chum zijn gebouwd van bakstenen en van kleiner formaat. Stadsmuren en oude vestingwerken markeren de grens van het rechthoekige stad gebied, met een afmeting van 300-700 meter breed en 2200 meter lang.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Historic Town of Sukhothai and Associated Historic Towns van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.