Hoëgne

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoëgne
Lengte 30 km
Hoogte (bron) 650 m
Debiet 6,3 m³/s
Stroomgebied 215 km²
Bron Weismes
Monding Vesder te Pepinster
Stroomt door Vlag van België België
De Hoëgne in Hockai
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Hoëgne (Waals: (Aiwe di) Hoûgne) is een rivier in de Belgische provincie Luik. Ze is een zijrivier van de Vesder en heeft een lengte van 30 kilometer. De Hoëgne behoort tot het stroomgebied van de Maas.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De Hoëgne ontspringt op de hoogte van Mont Rigi in Sourbrodt, een deelgemeente van Weismes. Het riviertje draagt er de naam Rû de Polleur en neemt na een vijftal kilometer de Rû de Herbofaye op, die ontspringt in de buurt van de Baraque Michel.

Vanaf dan draagt de rivier de naam Hoëgne en stroomt ze verder langs de dorpen Hockai, Solwaster (waar de Statte uitmondt) en Polleur. Net voor Theux mondt de Wayai, die door Spa vloeit, uit in de Hoëgne. Het riviertje stroomt verder door de dorpskern van Theux en mondt ten slotte nabij Pepinster uit in de Vesder.

De N690 volgt de rivier.

Wandelen[bewerken | brontekst bewerken]

In Sart ligt de Vallei van de Hoëgne, een Natura 2000-gebied, 630 hectare groot, langs de oevers van de Hoëgne.

Vanuit het dorpje Hockai kunnen er wandeltochten gemaakt worden door de vallei van de Hoëgne. De rivier snijdt door het grote hoogteverschil een diepe vallei uit, vol met watervallen en stroomversnellingen. Een bekende wandeling (12km) volgt het geaccidenteerde terrein naar beneden.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Hoëgne van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.