Hobie cat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Een Hobie 16

Een Hobie Cat is een kleine catamaran zeilboot. Deze boten worden gebouwd door de Hobie Cat Company of Oceanside in Californië in de Verenigde Staten. Er bestaat ook een Europees filiaal in Frankrijk. Dit bedrijf werd opgericht door Hobie Alter, waar deze catamaran haar voornaam dus van kreeg. De Hobie Cat is een snelle boot, omdat hij weinig contactoppervlak met water vertoont, maar is moeilijk wendbaar, omdat hij vaak geen zwaard bezit.

De eerste catamaran die Alter ontwierp was de Hobie 14 in 1967. Twee jaar later werd de Hobie 16 gelanceerd, een ontwerp dat voortbouwde op de eerdere Hobie 14. Tegenwoordig varen er meer dan 350.000 Hobie Cats rond. Daarmee is het na de Laser de meest voorkomende zeilboot.

De Hobie Cat wordt opgetuigd met een grootzeil en meestal ook een fok. Een spinnaker is mogelijk, maar niet toegelaten in wedstrijden, omdat voorbijsteken dan nog moeilijker zou worden. De Hobie Cat wordt normaal met twee personen gezeild.

De Hobie Cat is zo ontworpen, dat hij vanaf het strand kan wegvaren en tot op het strand op de golven kan binnenlopen, al slijt de kiel er wel van. Tussen de twee rompen is een zachte trampoline die zorgt voor een veilig onderkomen tijdens het varen. Dit maakt de boot aangenaam in de zin dat de bemanning zich minder stoot aan harde kanten dan bij andere boten.

Zoals alle catamarans verlijert de Hobie Cat nogal, omdat hij geen zwaard heeft. Dit is bij regatta's een belangrijk gegeven om een boei te ronden. Bovendien zijn de boten eerder breed, zodat het vrijwel onmogelijk is om een andere boot bij het ronden van een boei voor te steken.

Het is moeilijk om met een Hobie Cat overstag te gaan als hij onvoldoende snelheid maakt of als de fok niet goed staat. Door de fok wat langer te laten staan zal de wind de boot overstag duwen, hierbij moet er wel tegengesteld gestuurd worden omdat de boot dan achteruit gaat. Bij veel wind kan het eenvoudiger zijn om te gijpen.

Omdat de Hobie Cat weinig oppervlakte in contact met het water heeft, kan hij grote snelheden halen en is hij gemakkelijk tot planeren te brengen, waarbij hij op zijn eigen boeggolf omhoog komt.

Bij hoge golven komt het voor, dat de punt van een romp zich in een golf boort en de boot over kop slaat. Het is dan van noodzaak dat de mast niet over de bodem knalt. Vaak zwemt of loopt een lid van de bemanning naar de masttop om deze hoog te houden. Om dit alles te voorkomen moet men bij hoge golven zoveel als kan naar achter plaatsnemen. Als de boot omslaat, richt de bemanning die weer op door met de punt naar de wind op de onderste vlotter te gaan staan en dan aan de bovenste vlotter te trekken, al dan niet met hulp van een touw aan de mast. Voor één persoon - bijvoorbeeld als de tweede bij het omslaan gewond is geraakt - is de Hobie Cat moeilijk op te richten. Als het niet meteen lukt, dan wordt het nog lastiger, omdat de zeilen en de mast door water zwaarder worden.

De mast bestaat uit aluminium, soms bestaande uit twee delen, om het gevaar van elektrocutie te verminderen als de boot onder een elektrische leiding doorvaart of bij onweer. Ook wordt dit gedaan om transport makkelijker te maken.

Zie ook[bewerken]