Hockey Pro League

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hockey Pro League
Sport Hockey
Regio Mondiaal toernooi
Bond/organisator FIH
Actueel mannen 2019, vrouwen 2019
Portaal  Portaalicoon   Sport

De Hockey Pro League is een internationaal veldhockeytoernooi dat jaarlijks door de FIH wordt georganiseerd en waar de beste landen ter wereld aan mee doen. De eerste editie heeft plaats in 2019. In 2017 heeft de FIH de opzet en de deelnemende landen gepresenteerd. Deze landen liggen voor vier edities vast. De Pro League is de opvolger van de Champions Trophy en de Hockey World League. Het toernooi is ook een van de kwalificatietoernooien voor het eerstvolgende wereldkampioenschap of de Olympische Spelen.

Opzet[bewerken]

Zowel bij de mannen als bij de vrouwen spelen de negen landen twee keer tegen elk ander land; een keer thuis en een keer uit. De wedstrijden worden gespeeld van januari tot juni. Allereerst worden de wedstrijden gespeeld op het zuidelijk halfrond; de landen van het noordelijk halfrond spelen daar al hun uitwedstrijden tegen de landen van het zuidelijk halfrond. In dezelfde periode spelen alle landen van het zuidelijk halfrond hun onderlinge wedstrijden. Vervolgens wordt het noordelijk halfrond aangedaan en spelen de noordelijke landen hun thuiswedstrijden tegen de zuidelijke en spelen ze hun onderlinge wedstrijden.

De top vier speelt direct aansluitend in een finaletoernooi om de titel. Bij de eerste editie waren dit bij de mannen Australië, België, Nederland en Argentinië, en bij de vrouwen Australië, Duitsland, Nederland en Argentinië.

Deelnemende landen[bewerken]

De FIH heeft de negen landen geselecteerd die aan de eerste vier edities deelnemen. In december 2016 heeft de FIH alle landen uit de top-16 van de wereldranglijst een uitnodiging gestuurd met informatie over de selectieprocedure. Geïnteresseerde landen konden tot eind april 2017 uitgebreide informatie aanleveren omtrent de vastgestelde criteria. Tegelijkertijd voerde de FIH gesprekken met de nationale televisiestations over de mogelijke media-aandacht. In totaal reageerden bij de mannen 12 landen en bij de vrouwen 14 landen en heeft de FIH de negen deelnemers geselecteerd. Bij de mannen vielen Ierland, Maleisië en Spanje af, bij de vrouwen België, Ierland, Italië, Japan en Spanje. Een maand na de bekendmaking van de teams kwam het bericht dat India zich terug heeft getrokken.[1] Eind juli 2017 kwam het bericht dat Spanje bij de mannen en België bij de vrouwen de vervangers zijn. Beide landen waren destijds als eerste reserve aangewezen.[2]

Deelnemende landen
Mannen Vrouwen
Vlag van Argentinië Argentinië Vlag van Argentinië Argentinië
Vlag van Australië Australië Vlag van Australië Australië
Vlag van België België Vlag van België België
Vlag van Engeland Engeland Vlag van Engeland Engeland
Vlag van Duitsland Duitsland Vlag van Duitsland Duitsland
Vlag van Nederland Nederland Vlag van Nederland Nederland
Vlag van Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeeland Vlag van Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeeland
Vlag van Pakistan Pakistan Vlag van China China
Vlag van Spanje Spanje Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten

Erelijst[bewerken]

Mannen[bewerken]

Editie Locatie Goud Zilver Brons
Hockey Pro League 2019 Amstelveen Vlag van Australië Australië Vlag van België België Vlag van Nederland Nederland

Vrouwen[bewerken]

Editie Locatie Goud Zilver Brons
Hockey Pro League 2019 Amstelveen Vlag van Nederland Nederland Vlag van Australië Australië Vlag van Duitsland Duitsland