Hoekenburg (Rijswijk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoekenburg
Het huis in 1877
Locatie Rijswijk
Gebouwd in onbekend
Gesloopt in kort voor 1882

Hoekenburg of Golstein[1] was een kasteel in het Nederlandse dorp Rijswijk, provincie Gelderland.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het is niet duidelijk wanneer Hoekenburg is gebouwd. In de 11e eeuw waren er wel Heren van Rijswijk, maar onduidelijk is of zij allen betrekking hadden op het Gelderse Rijswijk en of zij in deze plaats dan ook een kasteel bezaten.

De naam Hoekenburg is afkomstig van Dirck de Houck, die rond 1600 in het huis woonde. In de 17e eeuw was Joost van Goltstein, heemraad van de Nederbetuwe, de eigenaar. In 1724 kwam het huis in handen van Constantijn Gerard Nobel. Hij overleed in 1781, waarna de familie Van Brakell de Hoekenburg in eigendom verkreeg. Begin 19e eeuw erfde Benjamin Johan Cornelis Hogendijk van Domselaar het kasteel. De laatste eigenaren waren de familie van Kneppelhout van Sterkenburg.

In 1882 ontdekte Jacobus Craandijk bij een bezoek aan Rijswijk het toegangshek van de Hoekenburg. De heer Kneppelhout van Sterkenburg toonde hem foto’s van het enkele jaren eerder afgebroken kasteeltje. Craandijk gaf de volgende beschrijving:

"De eenvoudige voorgevel had niets bijzonders, dan het achtkantige torentje. Schilderachtiger vertoonden zich de digt begroeide achtermuren, met twee ongelijke trapgevels."[2]

De foto’s dateren uit 1877.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Er is weinig bekend over het uiterlijk van de Hoekenburg. Een tekening van Jacobus Stellingwerf uit begin 18e eeuw toont een huis met torens, maar deze weergave zal op fantasie berusten. Een topografische kaart van 1843 toont de ligging van de Hoekenburg.[3] Van der Aa beschreef in 1844 de Hoekenburg als een adellijk huis met boomgaard, een tuin en een plantsoen. De 19e-eeuwse foto’s en de beschrijving hiervan door J. Craandijk maken duidelijk dat het kasteeltje een achtkantig torentje aan de voorzijde had en twee 16e-eeuwse schoudergevels aan de achterzijde.

Zie de categorie Huis Hoekenburg (Rijswijk) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.