Hoektand

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tanden in volwassen gebit

Snijtanden

Hoektand

Premolaren

Molaren

Tanden in melkgebit

Melksnijtanden

Melkhoektand

Melkmolaren

Afbeelding
Hoektand
De hoektanden in een volwassen gebit. Zie ook: melkhoektanden.
Portaal  Portaalicoon  Biologie
Portaal  Portaalicoon  Tandheelkunde

De hoektand of cuspidaat is het deel van het dierlijke gebit dat grip op het voedsel geeft en ook als wapen kan worden gebruikt. De tand is daarom puntig van vorm, en bij veel soorten de grootste tand in het gebit. Mensen hebben (net als veel andere diersoorten) vier hoektanden, twee in de bovenste kaak en twee in de onderste kaak.

Bij veel dieren zijn de bovenste hoektanden ze groot dat ze buiten de bek uitsteken. Men noemt ze slagtanden. Ook snijtanden kunnen uitgegroeid zijn tot slagtanden.

Vroeger en nu[bewerken]

Door de jaren heen is de hoektand bij de mens steeds kleiner geworden. Waar de tand vroeger werd gebruikt om vlees van botten te scheuren, eten we nu steeds vaker filet, of hapklare brokken. Sommige mensen hebben niet meer dan wat een tandarts een kegeltand noemt als hoektand.

Internationale tandnummering[bewerken]

In de Internationale tandnummering heeft de hoektand als eenheid 3, omdat het de derde tand vanaf het midden is. Het gebit is opgedeeld in vier kwadranten, aangegeven met tientallen. Zo kan elke tand worden aangegeven met een getal. De hoektanden worden aangegeven met deze nummers;

  • 13 (rechtsboven)
  • 23 (linksboven)
  • 33 (linksonder)
  • 43 (rechtsonder)

Deze nummering wijkt af wanneer we het hebben over de melkhoektanden.