Hoepla

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoepla
In de tweede aflevering van Hoepla verscheen Phil Bloom naakt achter haar Trouw. De uitzending leidde tot Kamervragen.
In de tweede aflevering van Hoepla verscheen Phil Bloom naakt achter haar Trouw. De uitzending leidde tot Kamervragen.
Genre Jongerenprogramma
Satire
Muziekprogramma
Speelduur ± 30 minuten
Regie Gied Jaspars
Trino Flothuis
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Productie
Producent Willem de Ridder
Hans Verhagen
Wim T. Schippers
Wim van der Linden.
Uitzendingen
Start 28 juli 1967
Einde 23 november 1967
Afleveringen 3 uitgezonden
1 uitzending nooit uitgezonden
Netwerk of omroep VPRO
Zender Publieke omroep
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Hoepla was een Nederlands televisieprogramma, uitgezonden door de VPRO in de tweede helft van 1967. Het productieteam bestond uit Willem de Ridder, Hans Verhagen, Wim T. Schippers en Wim van der Linden.

Onderwerpen[bewerken]

De makers streefden vanuit hun destijds politiek-linkse maatschappijvisie naar een tv-magazine, dat een uiteenlopende keur aan onderwerpen op een ontspannen, maar ook indringende en experimentele manier behandelde. Zo passeerden in de vier opgenomen Hoeplaprogramma's het Zen-Boeddhisme, de kleding van VVD-coryfee Geertsema, de bekendheid van schrijver Jan Cremer in New York, een beroeps-rijmelaar van dagblad De Telegraaf (Clinge Doorenbos) en interviews met popsterren als Eric Clapton, Pete Townshend en Mick Jagger en optredens van de bands Jimi Hendrix Experience, Frank Zappa en Soft Machine.

Controverse[bewerken]

Hoepla zorgde voor de baanbrekende primeur van vrouwelijk bloot op de (Nederlandse) televisie. Net als het programma zelf verpersoonlijkte het artistiek geschoolde, 21-jarige model Phil Bloom met haar naaktheid de rebelsheid van de jonge generatie. Bloom werd daarmee een icoon van de jaren zestig.

In de eerste uitzending verscheen Phil nog slechts gekleed in kunststof bloemen, maar met name Blooms optreden in de tweede 'Hoepla'-uitzending veroorzaakte opschudding en haalde de internationale pers omdat ze nu helemaal niets meer aan had. Dit leidde zelfs tot vragen in de Tweede Kamer. Vooraf was in de pers aangekondigd dat in de tweede aflevering voor het eerst op de Nederlandse televisie een vrouw geheel naakt te zien zou zijn. Bloom zat in een stoel, verscholen achter een opengeslagen krant. Toen ze die weglegde, kwam voor een moment haar naakte lichaam in beeld. Haar benen had ze over elkaar heen geslagen.

De VPRO kreeg veel opzeggingen van het lidmaatschap te verwerken, volgens de VPRO zelf 67 na de eerste uitzending en ruim honderd na de tweede.[1] Het persfotoboek Aanzien 65-70[2] meldt echter dat het na de uitzending bij de VPRO 'bedankjes regende' en een boek van onder anderen Maarten van Rossem vermeldt 5000 opzeggingen.[3]

Afgeschrikt door de commotie zette het VPRO-bestuur de rem op de creativiteit van het Hoepla-team. Het reeds opgenomen vierde programma werd destijds niet uitgezonden en de serie werd voortijdig beëindigd.

Afleveringen[bewerken]

  1. uitgezonden 28 juli 1967
  2. uitgezonden 9 oktober 1967
  3. gepland 10 november, uitgesteld tot 23 november 1967. Enkele onderwerpen werden door de VPRO-directie verwijderd.
  4. gepland 8 januari 1968. Die dag werd besloten de aflevering niet uit te zenden, officieel omdat Phil Bloom zich tijdens de repetities zou hebben laten fotograferen door Playboy. Dat was voor commerciële doeleinden en dus niet toegestaan. Op 15 januari maakte de VPRO aan de makers bekend dat ze geen nieuwe afleveringen van Hoepla meer zou uitzenden.

Begin 21e eeuw werden de opnames van aflevering 4 teruggevonden. Door het verbod was het destijds nooit tot een eindmontage gekomen, maar met behulp van het originele montageschema is de aflevering zo goed mogelijk gereconstrueerd. In januari 2008, veertig jaar na de geplande uitzending, was aflevering 4 daardoor alsnog te zien op het digitale themakanaal /Geschiedenis.

Boek en dvd[bewerken]

  • Over het programma Hoepla verscheen in 1968 het boek De Gekke Wereld Van... Hoepla, geschreven door Hans Verhagen, bij De Bezige Bij.
  • In 2008 heeft de VPRO de vier Hoepla-afleveringen integraal op dvd uitgebracht. Deel 6 van de serie Wim T. Schippers' televisiepraktijken bevat zowel Hoepla als Plafond over de vloer.

Externe link en bron[bewerken]