Hoeve Nekum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoeve Nekum

Hoeve Nekum is een boerenhoeve in het Jekerdal in de Nederlandse stad Maastricht. De vierkantshoeve met circa 60 hectare landerijen is gelegen aan de Nekummerweg 31 in de buurtschap Nekum, tussen de bebouwde kom van de stad Maastricht en het Belgische dorpje Kanne. Sinds 1988 is het tevens een wijngoed. De wijngaarden zijn gelegen op de zuidelijke en zuidoostelijke hellingen van de Louwberg, naast de wijngaarden van de Apostelhoeve.

Geschiedenis[bewerken]

De hoeve werd voor het eerst genoemd als Nidichem in 1294. In 1304 wordt het genoemd in een beschrijving van de grenzen van het graafschap van de Vroenhof. Op een prent uit 1632 wordt het vermeld als Huis te Neckum.[1] De huidige kasteelachtige boerderij met omgrachting (deels ter verdediging, deels voor drainage) is grotendeels gebouwd in de achttiende en negentiende eeuw. Het gebouw is sinds 1966 een rijksmonument.[2]

Hoeve Nekum, Cuvée 2015

Na eeuwenlang een bezitting van de adellijke familie Bonhomme te zijn geweest, kwam Hoeve Nekum in de negentiende eeuw in bezit van een kloosterorde. In 1988 werd door de gebroeders Bollen, aan het boerenbedrijf een wijngaard toegevoegd. Daarmee is Nekum, na zijn overbuur de Apostelhoeve, het op een na oudste functionerende wijngoed in Nederland. In 1990 werd er voor het eerst wijn gemaakt. Tegenwoordig wordt daar een oppervlakte van 3 hectare voor gebruikt.

De bodem van de wijngaarden bestaat uit een ondergrond van grind en mergel, waaroverheen een dunne laag löss ligt. Door de kalkrijke bodem heeft de wijn een typisch frisse, mineralige en fruitige smaak.

In Hoeve Nekum wordt witte wijn geproduceerd met de druivenrassen rivaner, auxerrois en riesling en rode wijn met het druivenras pinot noir. De riesling van jaargang 2000 is geschonken op het verlovingsfeest (21 februari 2001) van prins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]