Hoeve Nekum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoeve Nekum
Hoeve Nekum, Cuvée 2015

Hoeve Nekum is een boerenbezitting van circa 60 hectare in het Jekerdal, gelegen tussen de zuidgrens van de stad Maastricht en het Belgische dorpje Kanne. Sinds 1988 is het een Nederlands wijngoed. De wijngaarden zijn gelegen op de zuidelijke en zuidoostelijke hellingen van de Louwberg, naast de wijngaarden van de Apostelhoeve. De hoeve werd voor het eerst genoemd in een grensbeschrijving van de graafschap van de Vroenhof in 1304, maar de typisch Limburgse kasteelachtige boerderij is grotendeels gebouwd omstreeks 1600.

Na eeuwenlang een bezitting van de adellijke familie Bonhomme te zijn geweest kwam Hoeve Nekum in de negentiende eeuw in bezit van een kloosterorde. In 1988 werd er door de huidige bewoners, de gebroeders Bollen, een wijngaard aangelegd. Daarmee is Nekum na zijn overbuur de Apostelhoeve het op één na oudste functionerende wijngoed in Nederland. In 1990 werd er voor het eerst wijn gemaakt. Tegenwoordig wordt daar een oppervlakte van 3 hectare voor gebruikt.

De bodem van de wijngaarden bestaat uit een ondergrond van grind en mergel, waaroverheen een dunne laag löss ligt. Door de kalkrijke bodem heeft de wijn een typisch frisse, mineralige en fruitige smaak.

In Hoeve Nekum wordt witte wijn geproduceerd met de druivenrassen rivaner, auxerrois en riesling en rode wijn met het druivenras pinot noir.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]