Hof (Dordrecht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Samenvoegen   Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de onderstaande inhoud, of een gedeelte daarvan, samengevoegd zou moeten worden met Augustijnenklooster (Dordrecht), of dat er een duidelijkere afbakening tussen deze artikelen dient te worden gemaakt  (hier melden).
Het Hof

Het Hof is een Augustijnerklooster aan het gelijknamige plein in de binnenstad van Dordrecht, gesticht in 1275.

Op de plaats van het huidige Hofcomplex, is in 1275 een klooster voor augustijnermonniken gesticht. Het klooster was een geschenk van Floris V. Rond het binnenplein van het klooster waren een ziekenhuis, een brouwerij, een bakkerij en andere dienstgebouwen gevestigd. Na een brand in 1512 is het hele Hofcomplex in Renaissancestijl herbouwd.

Het Hof heeft in de loop der eeuwen meerdere functies gehad. Zo heeft het gebouw gefungeerd als gemeentehuis, werd er recht gesproken en werden er belangrijke buitenlandse gasten ontvangen. Ook heeft het gebouw dienstgedaan als woonhuis voor Willem van Oranje en de graaf van Leicester. Onder Maurits en Frederik Hendrik werd het klooster verfraaid en kreeg het de naam Prinsenhof. In het gebouw bevindt zich de Statenzaal, waar in 1572 de Eerste Vrije Statenvergadering werd gehouden. Twaalf steden onder leiding van Dordrecht zwoeren Filips II af en erkenden alleen Willem van Oranje als hun stadhouder. De wapenschilden van die twaalf steden zijn nog te zien in de glas-in-loodramen in de Statenzaal.

Bij de vredesonderhandelingen met Spanje in 1648 speelde de Statenzaal nog een rol als plaats van onderhandeling. Daarna werd het stil en raakt het Hof langzamerhand in verval. In 1835 koopt de gemeente Dordrecht het complex en vestigt er een tijdje een school in.

Van 1969 tot 1972 werd het Hofcomplex gerestaureerd. Tegenwoordig doet het gebouw dienst als cultureel centrum. Zo worden er bijvoorbeeld door Stichting ’t Hof klassieke muziek concerten georganiseerd. Ook is hier het Regionaal Archief Dordrecht gevestigd, dat het archief van de stad Dordrecht en vele buurgemeenten bewaart. Het depot van het archief bevindt zich elders, dus bezoekers moeten stukken die ze willen inzien ruim op tijd aanvragen.

De Augustijnenkerk is ook aan het Hof gelegen.

Video[bewerken]