Naar inhoud springen

Hoge Brug (Overschie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hoge Brug
Hoge Brug (2007)
Algemene gegevens
Locatie Rotterdam
Overspant Delfshavense Schie
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer 32937
Bouw
Ingebruikname 1662/1925
Architectuur
Type stalen ophaalbrug
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Hoge Brug is een stalen ophaalbrug over de Delfshavense Schie, in de deelgemeente Overschie in de Nederlandse gemeente Rotterdam.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Op de plaats van de Hoge Brug ligt al sinds 1390 een brug. De eerste brug was een houten brug, die in 1579 werd vervangen door een nieuwe houten brug.

De huidige Hoge Brug stamt uit 1662 en maakte deel uit van de verbindingsweg van Delft via Overschie naar Schiedam. De brug bestaat uit vier gemetselde bogen en een stalen ophaalbrug. Deze ophaalbrug stamt uit 1925 en verving de dubbele ophaalbrug die er tot die tijd lag.

Anno 2019[bewerken | brontekst bewerken]

De Hoge Brug vormt een belemmering voor het scheepvaartverkeer. Direct ten noorden van de Hoge Brug komt de Delfshavense Schie uit in de Delftse Schie en moet het scheepvaartverkeer een haakse bocht maken. De doorvaartopening is daarom erg krap. De provincie Zuid-Holland heeft daarom een nieuwe vaargeul aangelegd, waarmee de twee haakse bochten in de Delftse Schie verdwijnen. De nieuwe vaargeul loopt vanaf de Hoge Brug via de dijk langs het bedrijventerrein Rotterdam Noord-West naar de Doenbrug. Toch zullen er geen grotere schepen gaan varen omdat de Hoge Brug een breedte heeft van 7.94 meter en een maximale diepgang van 2.50 meter.

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Hoge Brug van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.