Naar inhoud springen

Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hoge Raad voor de
Zelfstandigen en de KMO
(HRZKMO)
Geschiedenis
Ontstaansdatum 2 mei 1949
Structuur
Voorzitter (NL) Danny Van Assche (verkozen 27/3/2018)
(FR) Arnaud Deplae
Gedelegeerd bestuurder Marc Hoogmartens
Media
Website https://www.hrzkmo.fgov.be/
Portaal  Portaalicoon   Economie

De Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO (HRZKMO), in het Frans: Conseil Supérieur des Indépendants et des PME (CSIPME), is een Belgische koepelorganisatie die de belangen van zelfstandigen en kmo's en beoefenaars van vrije beroepen behartigt. Voorzitters zijn Danny Van Assche en Arnaud Deplae, secretaris-generaal is Marc Hoogmartens. De hoofdzetel is gelegen te Brussel.

Op 5 februari 1909 werd de voorloper van deze organisatie opgericht onder bij Koninklijk Besluit onder de naam Hogere Raad van Ambachten en Neringen. Deze organisatie stelde zich tot doel de bevoegde minister over de economische en beroepsbelangen te adviseren. In 1928 en 1931, bij de oprichting van respectievelijk de Kamer van Ambachten en Kamer van Neringen, werd de naam ervan omgevormd tot Hogere Raad voor de Middenstand.

In het interbellum, kort na de Eerste Wereldoorlog, kende de beroepsfederaties en interprofessionele organisaties een enorm succes en werden er tal van deze organisaties opgericht met als doel de economische, sociale, morele en beroepsbelangen van de middenstanders te behartigen. Dit creëerde echter een verdeelde slagorde. Door middel van enkele nationale congressen te Gent (1932), Brussel (1938) en Luik (1949) werd de eenheid herwonnen, wat leidde tot de oprichting van de Hoge Raad voor de Middenstand op 2 mei 1949. Deze Hoge Raad vergaderde voor de eerste maal op 18 juni 1952.

Op 22 mei 1999 werd de naam omgevormd tot Hoge Raad voor de Zelfstandigen en KMO's.

Aangesloten organisaties

[bewerken | brontekst bewerken]