Hoge hoed

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Chapeau Claque
Hoge hoed, 1847
Polygoonjournaal uit 1959. Hogehoedenfabricage.

De hoge hoed of cilinderhoed (soms ook tophoed als leenvertaling van het Engelse top hat) is een van oorsprong Engelse hoed, die gedragen werd door de hogere klassen. Over het algemeen zijn hoge hoeden zwart van kleur, maar er zijn ook anderskleurige. De hoge hoed wordt wel aangeduid als hoge zije. Er zijn inklapbare uitvoeringen van de hoge hoed, chapeau claque (klakhoed) of kortweg claque genoemd, naar het geluid dat bij het uitklappen hoorbaar is. Een claque mag niet verward worden met een klak.

Vandaag de dag worden er nog maar weinig hoge hoeden gedragen. In de hogere kringen komt men ze nog wel tegen en ook bij plechtigheden als huwelijken en begrafenissen. Ook een traditionele goochelaar draagt vaak een hoge hoed. Het klassieke goocheltrucje is dan om een konijn uit de hoge hoed te toveren. Hier komt ook de uitdrukking uit de hoed toveren vandaan.

De hoge hoed werd wel gebruikt om onzichtbaar loterijbriefjes te kunnen trekken. Daarom wordt in de wiskunde onder de hoge-hoedmethode een eerlijke loterij verstaan.