Campus Sint-Lukas Brussel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Hogeschool Sint-Lukas Brussel)
Ga naar: navigatie, zoeken

Campus Sint-Lukas Brussel is een campus van de LUCA School of Arts in Brussel. Tot 2012 was de Hogeschool Sint-Lukas Brussel een onafhankelijke Vlaamse hogeschool. De campus is gelegen in Schaarbeek, in de Paleizenstraat nummer 70.

Geschiedenis[bewerken]

De oorsprong van Sint-Lukas Brussel lag in de neogotische traditie van het kunstambacht-scholen die eind 19e eeuw werden opgericht door de "Broeders van de Christelijke Scholen".

In tegenstelling tot de meeste andere Vlaamse hogescholen bleef deze instelling uit de grote fusie-operatie van 1995-1996. Vaak werd ze verward met het nabijgelegen Sint-Lucas-Instituut, ook een school met kunstopleidingen (onder andere architectuur), waarmee Sint-Lukas in 2012 fuseerde. De twee scholen behoorden voor de fusie al wel tot dezelfde associatie rond de Katholieke Universiteit Leuven, de Associatie KU Leuven.

Vanaf 2008-2009 voldeed de school niet meer aan de normen (leerlingenaantal) om op subsidies van het departement onderwijs te kunnen rekenen, en sloot de school zich aan bij de nieuwe kunst- en architectuurhogeschool LUCA School of Arts. Hogeschool Sint-Lukas behoorde tot de fusie tot het VVKHO.

De academische architectuuropleidingen van 'Sint-Lucas' zijn sinds het academiejaar 2013-2014 als 'Faculteit Architectuur' geïntegreerd binnen de KU Leuven, waardoor de campus 'Sint-Lucas Brussel' (Paleizenstraat 65) werd overgenomen door de KU Leuven.

Onderwijsaanbod[bewerken]

Op de campus worden volgende opleidingen aangeboden:

  • professionele Bachelor:
    • Bouw
    • interieurvormgeving
  • Academische Bachelor- en Master:
    • Audiovisuele kunsten
    • Beeldende kunsten, met afstudeerrichtingen fotografie, grafische ontwerpen, vrije kunsten.

Aan de school is ook een kunstgalerie verbonden, die vooral ruimte biedt aan hedendaagse Belgische en internationale kunstenaars.

Externe links[bewerken]