Hogeschool Tio

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hogeschool Tio
Hogeschool Tio
Algemeen
Locatie Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Utrecht, Hengelo, Groningen, Nederland
Opgericht 1969
Type mbo/hbo/ad/master
Denominatie Privaat
Personen
Directeur Frans van Kreuningen
Leerlingen ca. 2000
Overig
Schoolkrant Tio Chat
Website www.tio.nl
Vestiging van de Hogeschool aan de Oudenoord 2 in Utrecht in 2009
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Hogeschool Tio (afkorting van Toerisme Informatie Opleiding) is een Nederlandse particuliere onderwijsinstelling met zes vestigingen verspreid over het land. De school werd in Hengelo in de provincie Overijssel op initiatief van het bedrijfsleven opgericht in de jaren 1960. Tegenwoordig heet de school Tio Business School.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Tio werd in 1969 opgericht door VVV-directeur D.J.F. Wilmink op verzoek van het bedrijfsleven in de toerisme-sector omdat er vraag was naar mensen in de toeristische branche. Het toerisme groeide begin jaren 1970 explosief maar er waren nog geen specifieke opleidingen. Het bedrijfsleven reageerde hierop door drie vakscholen op te richten: Tio college, de AVR-vakschool en de AVV-vakschool. De vakscholen waren populair, omdat ze korte en gerichte opleidingen aanboden die voldeden aan de wensen van het bedrijfsleven. Toen de overheid eind jaren 1980 besloot om de vakscholen niet meer te subsidiëren, ging Tio verder als particuliere onderwijsinstelling. Begin jaren 1990 was er sprake van een terugloop van studenten door de hoge kosten van de opleiding en het afschaffen van de reiskostenvergoeding en twee ondernemers, vader en zoon Duthler, namen de onderwijsinstelling over. In 1993 en 1994 nam het bedrijf Tio de AVV-vakschool en de AVR-vakschool over en in 1997 werd ook Tunon, een mbo-opleiding voor gastvrouwen en gastheren onderdeel van Tio. Van 1991 tot 2020 was Mark Duthler directeur van de school. Toen de school in 2020 werd overgenomen door de Salta Group (voorheen NCOI Groep), werd Katinka Reuling algemeen directeur. Vanaf 1 januari 2024 is de leiding overgenomen door Frans van Kreuningen.

Profiel en opleidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Tio biedt opleidingen op mbo-, hbo-bachelor, hbo-associate degree en hbo-master-niveau op het gebied van business & ondernemen, hospitality & leisure, marketing, sales & communicatie en makelaardij, ruimte & vastgoed. Aan de hogeschool staan ruim 2000 studenten ingeschreven. De mbo-opleidingen duren bij Tio 1 of 2 jaar, afhankelijk van de vooropleiding van de student. De hbo-opleidingen duren 3 of 4 jaar. Tio bood voorheen ook de opleiding Stewardess/Receptionist/Hostess aan. Sommige opleidigen zijn Engelstalig.

De school heeft het kenmerk 'kleinschalig en intensief onderwijs' ontvangen van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) en scoorde een aantal malen hoog in nationale Keuzegids hbo en hbo.[1]

Locaties[bewerken | brontekst bewerken]

Tio heeft zes vestigingen in Nederland en een hoofdkantoor in Utrecht. De vestigingen zijn in Amsterdam, Eindhoven, Groningen, Hengelo, Rotterdam en Utrecht.

Studentenvereniging[bewerken | brontekst bewerken]

De studentenvereniging Cognatio is in 2005 opgericht voor en verbonden aan Hogeschool Tio en telt meer dan 900 actieve leden.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Hogeschool Tio van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.