LUCA School of Arts

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
LUCA School of Arts
Algemeen
Locatie Brussel, Genk, Leuven en Gent, Vlag van België België
Opgericht 2011-2012
Type Hogeschool
Lid van Associatie KU Leuven
Website www.luca-arts.be
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

LUCA School of Arts is een katholieke hogeschool in Vlaanderen. LUCA is de enige hogeschool in Vlaanderen die zich specialiseert in kunstopleidingen. De hogeschool biedt bachelor- en masteropleidingen in de audiovisuele kunsten en technieken, beeldende kunsten en vormgeving, fotografie, interieurvormgeving, bouw, muziek, drama, productdesign en de lerarenopleiding.

De hogeschool heeft haar administratieve zetel in Brussel en heeft daarnaast de volgende vestigingen: C-mine (in Genk), Lemmens (in Leuven), Narafi (in Brussel - Vorst), Sint-Lucas Gent en Sint-Lukas Brussel.

LUCA is lid van de Associatie KU Leuven en is aangesloten bij het Vlaams Verbond van Katholieke Hogescholen (VVKHO).

Geschiedenis[bewerken]

Hogeschool voor Wetenschap en Kunst (1995)[bewerken]

De voorganger van LUCA is de Hogeschool voor Wetenschap & Kunst (WENK), die in 1995 werd opgericht via een fusie van acht hogeronderwijsinstellingen: De Nayer instituut (Sint-Katelijne-Waver), HONIM (Brussel), Kardinaal Mercierinstituut (Brussel), Lemmensinstituut (Leuven), NARAFI (Brussel), Sint-Lucas Instituut Brussel (architectuur/binnenhuisarchitectuur en bouw/beeldende kunsten), de Sint-Lucasschool in Gent (architectuur/beeldende kunsten) en VLEKHO (Brussel).

Associatie met KU Leuven[bewerken]

In 2001 koos de W&K-hogeschool voor een associatie met de KU Leuven, net zoals de EHSAL.[1] Dit legde de basis voor een verdere integratie onder de vlag van de KU Leuven.

In het kader van het Bologna-akkoord werden alle opleidingen van minstens vier jaar voortaan Masters, dus ook de Vlaamse kunstenopleidingen. Elke masteropleiding moet echter ook aan onderzoek doen en daarom dienden de kunstenopleidingen 'geacademiseerd' te worden. Met het oog daarop werd in 2003 binnen de associatie van de KU Leuven een 'Onderzoeksplatform Kunsten' opgericht dat de academisering van de kunstenopleidingen moest begeleiden.[2] Aan dit onderzoeksplatform namen naast de twee kunsteninstituten van de WENK-hogeschool (Sint-Lucas Gent (beeldende kunst) en het Leuvense Lemmensinstituut (muziek)) ook de kunstenafdeling van de Katholieke Hogeschool Limburg en de hogeschool Sint-Lukas Brussel (audiovisuele en beeldende kunst) deel.

Herschikking binnen de associatie KU Leuven[bewerken]

Het Kardinaal Mercierinstituut werd in 2004 geïntegreerd in De Nayer. De groeiende samenwerking tussen de leden van de Associatie KU Leuven leidde tot de overdracht van verschillende niet-kunstgerichte opleidingen aan andere hogescholen binnen de associatie van de KU Leuven. Zo werden de opleidingen van VLEKHO en HONIM in 2008 overgedragen aan de Hogeschool-Universiteit Brussel en werd in 2010 het De Nayer instituut overgedragen aan Lessius Mechelen (nu de Hogeschool Thomas More).

LUCA[bewerken]

Vanaf academiejaar 2011-2012 fuseerde de Hogeschool voor Wetenschap & Kunst met de Hogeschool Sint-Lukas dat als nieuw departement in de Hogeschool voor Wetenschap & Kunst werd geïntegreerd. Op 15 september 2012 kreeg de Hogeschool voor Wetenschap & Kunst een nieuwe naam: LUCA School of Arts. De fusies verliepen niet probleemloos: studenten en docenten boden er groot verzet tegen. In februari 2013 werd een debat[3] georganiseerd op initiatief van de studenten Beeldende Kunsten, waarbij twee docenten zich zeer kritisch uitlieten tegenover de Leuvens Associatievoorzitter André Oosterlinck. Sinds september 2014 maken ook de kunstopleiding van campus C-mine Genk, die voorheen bij de KHLim hoorden, deel uit van LUCA School of Arts.

Opleidingsaanbod[bewerken]

Hieronder volgt een overzicht van het opleidingsaanbod per faculteit/departement

Sint-Lucas Gent[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Sint-Lucas Gent voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
 • Professionele bachelor in de beeldende vormgeving (grafische studio, reclamestudio, digitale studio, studio still en studio Brand & Packaging)
 • Professionele bachelor in de interieurvormgeving (Gent en Brussel)
 • Academische bachelor en master in de beeldende kunsten
 • Specifieke lerarenopleiding

Muziek[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lemmensinstituut voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
 • Academische bachelor en master in de muziek
 • Masters in de voortgezette studies muziek
 • Specifieke lerarenopleiding muziek
 • Specifieke lerarenopleiding drama

Drama[bewerken]

Sedert academiejaar 2013-2014 is de opleiding LUCA Drama een onafhankelijke opleiding binnen de LUCA School of Arts. Opleidingshoofd is acteur Kris Cuppens. Bekende afgestudeerden zijn Laura Verlinden, Tina Maerevoet, Joren Seldeslachts en Line Pillet. Bekende docenten zijn Els Olaerts, Sara Vertongen, Johan Knuts, Steven Beersmans, Tom Van Bauwel en Lien De Graeve.

 • Academische Bachelor en Master in het Drama

NARAFI[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie NARAFI voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
 • Professionele bachelor in de audiovisuele technieken: film, tv en video
 • Professionele bachelor in de audiovisuele technieken: fotografie

Sint-Lukas Brussel[bewerken]

 • Professionele bachelor in de bouw
 • Professionele bachelor in de interieurvormgeving
 • Academische bachelor en master in de audiovisuele kunsten
 • Academische bachelor en master in de beeldende kunsten
 • Academische master of documentary film directing
 • Specifieke lerarenopleiding
 • Postgraduaat energiecoördinator

C-mine Genk[bewerken]

 • Academische bachelor en master in de audiovisuele kunsten
 • Academische bachelor en master in de beeldende kunsten
 • Academische bachelor en master in productdesign
 • Postgraduaat multimedia en communicatie

Afsplitsing architectuuropleidingen naar KU Leuven[bewerken]

De academische architectuuropleidingen zijn sinds het academiejaar 2013-2014 als 'Faculteit Architectuur' geïntegreerd binnen de KU Leuven, waarvan de campus de naam Campus Sint-Lucas Brussel kreeg. Sinds invoering van de BaMa-structuur in 2002 leiden deze academische masteropleidingen namelijk op tot Master of Science, een universitaire graad. Dit is een stap in een reeks van vele, met als bedoeling de éénvormigheid van alle architectuuropleidingen als universitaire opleidingen te bereiken. De huidige universitaire opleiding tot Master of Science in de ingenieurswetenschappen aan de KU Leuven blijft, in zijn verschillen en gelijkenissen, evenwel bestaan binnen een andere faculteit.

Externe link[bewerken]