Hoje Eu Quero Voltar Sozinho

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoje Eu Quero Voltar Sozinho
Alternatieve titel(s) The Way He Looks
Regie Daniel Ribeiro
Producent Diana Almeida
Daniel Ribeiro
Renato Rondon
Scenario Daniel Ribeiro
Hoofdrollen Ghilherme Lobo
Fabio Audi
Tess Amorim
Cinematografie Pierre de Kerchove
Première 10 februari 2014 (Duitsland)
10 april 2014 (Brazilië)
16 oktober 2014 (België)
Genre Coming of age / Romantiek / Drama
Speelduur 96 minuten
Taal Portugees
Land Vlag van Brazilië Brazilië
Budget R$ 2,7 miljoen
(≈ 400.000)
Opnamelocaties São Paulo, Brazilië
Opbrengst US$ 1,2 miljoen
Gewonnen prijzen 23
Overige nominaties 14
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Hoje Eu Quero Voltar Sozinho (Nederlands: Vandaag wil ik alleen teruggaan) is een Braziliaanse film uit 2014. De film is internationaal bekend onder de Engelstalige titel: The Way He Looks. De film is een coming of age romantisch drama over een ontluikende homoliefde tussen twee middelbareschoolleerlingen en is geregisseerd en mede geproduceerd door de Braziliaanse regisseur Daniel Ribeiro. De film is gebaseerd op de korte film Eu não quero voltar sozinho (Ik wil niet alleen teruggaan) van dezelfde regisseur. De hoofdrollen worden vertolkt door de acteurs: Ghilherme Lobo, Fabio Audi en Tess Amorim die tevens dezelfde rollen vertolken als in de korte film.

De film is in première gegaan op het 64e Internationaal filmfestival van Berlijn op 10 februari 2014. Pas op 10 april van datzelfde jaar ging de film in première in Brazilië. De film ontving lovende recensies van zowel critici als het publiek. De film heeft op het festival twee prijzen gewonnen, namelijk: de FIPRESCI en de Teddy Award.

De film was de Braziliaanse kandidaat voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film voor de 87ste Oscaruitreiking maar werd niet genomineerd.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Het verhaal draait om de blinde tiener Leonardo (Ghilherme Lobo) en zijn beste vriendin Giovana (Tess Amorim). Giovana loopt dagelijks na school met Leonardo naar zijn huis om hem thuis te brengen, ook al moet zij daarvoor omlopen. De twee zijn typische tieners praten over onderwerpen die hun bezighouden: liefde, intimiteit, seksualiteit en onafhankelijkheid. Thuis zijn Leonardo's ouders vaak nog erg bezorgd en stoeien met het geven van vrijheden, hun zoon is immers nog jong maar bovendien ook blind. Leonardo voelt zich hierdoor vooral onderdrukt. Op school wordt Leonardo vaak gepest door een tweetal klasgenoten. Vaak wordt er gelachen vanwege opmerkingen over zijn luidruchtige brailleschrijfmachine. Leo, zoals hij vaak wordt genoemd, krijgt les aan een reguliere school. Op een dag komt Gabriël, een nieuwe leerling, in Leonardo's klas, hij is net in São Paulo komen wonen. Vrijwel direct ontwikkelen de twee jongens een innige band, ze hebben veel dezelfde interesses zoals: klassieke muziek. Gabriel is populair bij de meisjes maar lijkt niet echt in te gaan op de avances van de meisjes. Hij brengt veel tijd door met Leonardo bij het uitvoeren van een schoolwerkstuk over de Spartanen, zij doen dit vooral bij Leonardo thuis en wanneer zij luisteren naar Gabriels mp3-speler met o.a. daarop het nummer: There's too much love (Belle & Sebastian) wat een terugkerend nummer is in de film. Wanneer Gabriël zijn sweatshirt vergeet tijdens een van zijn bezoeken en hij niet in de gelegenheid is om deze op te halen belooft Leonardo deze de volgende dag terug te geven. De romantische gevoelens die Leonardo heeft ontwikkeld voor Gabriel worden pas echt duidelijk in een scene waarin Leonardo het sweatshirt in zijn kamer vindt en hieraan ruikt, waarna hij het shirt aantrekt en zich begint te masturberen. Na een feestje van een klasgenoot wanneer Leonardo zich gefrustreerd voelt dat hij nog nooit met iemand heeft gekust krijgt hij van Gabriel een snelle kus op de mond. Niet lang hierna maakt Gabriel duidelijk dat hij zich op zijn beurt voelt aangetrokken tot Leonardo. De film eindigt met zowel Leonardo, Gabriel en Giovana die samen naar huis lopen, waarbij Leonardo en Gabriel samen hand in hand lopen.

Muziek[bewerken | brontekst bewerken]

In de film wordt veel muziek gebruikt, waaronder een aantal klassieke composities. Hieronder volgt een lijst met alle muziekstukken die in de film worden gebruikt.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]