Holland Festival

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bioscoopjournaal uit 1951: In het kader van het Holland Festival geeft onder enorme belangstelling van het publiek het Residentie Orkest, onder leiding van Willem van Otterloo, een uitvoering van een wals van Johann Strauss jr.: "G'schichten aus dem Wiener Wald". De vioolpartij in het coda wordt gespeeld door Theo Olof en Herman Krebbers.

Het Holland Festival (HF) is het grootste internationale podiumkunsten festival van Nederland. Elk jaar in juni toont het festival op een groot aantal locaties in Amsterdam alle disciplines binnen de podiumkunsten: theater, muziek, dans, muziektheater en diverse interdisciplinaire vormen, waarbij bewust wordt gezocht naar aansluiting bij andere genres, zoals beeldende kunst, digitale kunst en film.

Ontstaan[bewerken]

Het Holland Festival is in 1947 opgericht, vlak na de Tweede Wereldoorlog. Door het tonen van nationale en internationale kunst richtte het festival de aandacht op internationale samenwerking en uitwisseling. In dezelfde periode werden in andere landen dergelijke initiatieven ontplooid: in 1947 werden het Festival d’Avignon opgericht en het Edinburgh International Festival, in 1948 Aldeburgh Festival en de Wiener Festwochen. Het Holland Festival is er nog altijd van overtuigd dat kunst niets aan relevantie verloren heeft: het verbreedt de horizon, verrast, leidt tot discussie en dwingt om de tijd te nemen ergens over na te denken.

Het Holland Festival ziet zichzelf als een platform voor belangwekkende artistieke prestaties en ontwikkelingen, en als een initiator gericht op bijzondere producties en activiteiten, die niet door andere kunstinstellingen worden gerealiseerd. Het festival gaat daarbij samenwerkingen aan met instellingen en kunstenaars in elk continent, en bereikt daarmee een publiek van kenners en professionals tot incidentele liefhebbers, jong en oud, met cultureel diverse achtergronden. Het festival heeft als doel deskundig grensverleggende ideeën te verspreiden, met het accent op vernieuwing, zonder de cultuurgoederen te verwaarlozen. Ook streeft het festival naar een inspirerende uitstraling op de podiumkunsten in binnen- en buitenland, waarbij klassieke en hedendaagse muziek, opera, klassiek en eigentijds theater, dans, theaterproducties, popmuziek, wereldmuziek, film en incidenteel presentaties van diverse beeldende kunstvormen de toon zetten.

Locaties[bewerken]

Locaties in Amsterdam vormen de hoofdmoot, zoals de Stadsschouwburg, Nationale Opera & Ballet (Stopera), Muziekgebouw aan 't IJ, het Concertgebouw, Carré, het Westergasfabriekterrein, Bimhuis, Frascati, het Oosterpark en andere locaties zoals het Compagnietheater, Theater Bellevue, EYE Film Instituut Nederland.

Directeurs[bewerken]

Festivaldirecteuren waren Peter Diamand (1948-1965), Jaap den Daas (1965-1975), Frans de Ruiter (1975-1985) Ad 's-Gravesande (1984-1990), Jan van Vlijmen (1991-1997), Ivo van Hove (1998-2004) en Pierre Audi (2005-2014). De Britse Ruth Mackenzie is de huidige artistiek directeur van het festival.

Externe link[bewerken]