Hollebeke

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hollebeke
Deelgemeente in België Vlag van België
Wapen van Hollebeke
Hollebeke (België (hoofdbetekenis))
Hollebeke
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag West-Vlaanderen West-Vlaanderen
Gemeente Vlag Ieper Ieper
Coördinaten 50° 48′ NB, 2° 56′ OL
Algemeen
Oppervlakte 5,73 km²
Inwoners (2007) 714
(124,6 inw./km²)
Overig
Postcode 8902
Detailkaart
Locatie in de gemeente
Locatie in de gemeente
Portaal  Portaalicoon   België

Hollebeke is een dorpje in de Belgische provincie West-Vlaanderen en een deelgemeente van stad Ieper sinds de fusies in de jaren 70. In de volksmond heet het dorp Ollebeke.

Geschiedenis[bewerken]

Hollebeke is een dorpje dat al bestaat sinds 969. Het wordt in 1185 vermeld als Holebeca, van het Germaans hula hol (= in een ravijn liggend) + baki (= beek). Hollebeke was een hoge heerlijkheid, feodaal afhankelijk van de Zaal van Ieper, die reeds bestond in 1185. Robertus van Hollebeke is de vroegst bekende heer (vóór 1185).

De heerlijkheid strekte zich uit tot de dorpen Houthem, Zandvoorde en Zillebeke. Nadat ze toebehoord had aan de familie Van Hollebeke, ging ze over aan de families van Glymes d'Hollebecque en van Buus d'Hollebecque.

Hector, heer van Hollebeke, was raadgever en kamerheer van Karel de Stoute in 1474, raadsheer van de stad Ieper in 1468 en grootbaljuw van de stad en de kastelenij van Ieper in 1470 en 1476. Philippe de Saint-Omer was heer van Hollebeke tijdens de 16de eeuw. Jacques, Bernard Coppieters, heer van Hollebeke, werd op 25 september 1869 tot de adelstand verheven.

De verering van Onze-Lieve-Vrouw van Hollebeke gaat terug tot ca. 1300, wellicht nog vroeger. In 1380 nam de abdis van de abdij van Mesen, Marguerite d'Oultre, deel aan de bedevaart "der drie Marias", waarbij de drie bedevaartplaatsen (Hollebeke, Dadizele en Linselles (Noord-Frankrijk)) werden aangedaan.

In de Eerste Wereldoorlog lag Hollebeke midden in het oorlogsgebied. Het dorpje werd totaal verwoest.

Bezienswaardigheden[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie ook de lijst van onroerend erfgoed in Hollebeke
  • De neogotische Kerk van Onze-Lieve-Vrouw-Geboorte dateert uit 1925; de oude kerk werd net zoals het ganse dorp tijdens de Eerste Wereldoorlog totaal vernield.
  • Het oude kasteel t' Voddekasteel werd in 1925 wederopgebouwd.
Onze-Lieve-Vrouw Geboortekerk

Bekende inwoners[bewerken]

Geboren[bewerken]