Hollenberg (Nederland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hollenberg (Aalten)
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Hollenberg (Gelderland)
Hollenberg
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Aalten Aalten
Coördinaten 51° 56′ NB, 6° 36′ OL
Foto's
Hollenberg gezien vanaf Aalten.
Hollenberg gezien vanaf Aalten.
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Hollenberg (Nedersaksisch: Hollenbarg) is een buurtschap in de gemeente Aalten, provincie Gelderland. Het ligt tussen Aalten en Bredevoort.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Hollenberg was van oudsher een galgenveld (executieplaats) voor de veroordeelden van de drost van de Heerlijkheid Bredevoort. Uit de "Bestuursinrichting Heerlijkheid Bredevoort" blijkt dat de bewoners van 't Groot Kempink in de Heurne en 't Goorhuis, de veroordeelde crimineel, nadat hem het vonnis was voorgelezen op 't Zand te Bredevoort, moesten afvoeren naar de Hollenberg. Zij moesten ook zonder uitzondering galg(en), rad, kruis, en andere instrumenten voor de executie daarheen brengen in opdracht van de officier.[1] Op 3 oktober 1729 wordt na een proces in Bredevoort en vonnis op 't Zand Klaas Nijman uit Bocholt geëxecuteerd op de Hollenberg. Hij was een landloper die was beschuldigd van diefstal met geweld, brandstichting en meer vergrijpen, en was op verschillende plaatsen al verbannen, maar steeds weer terugkeerde. Hij werd als afschrikwekkend voorbeeld voor anderen op de Hollenberg gewurgd, en vervolgens in brand gestoken.[2] Onbekend is wanneer de laatste terechtstelling plaatsvond, tegenwoordig is de Hollenberg een rustig woon- en recreatiegebied.

Overig[bewerken | brontekst bewerken]

Lokaal genoot de Hollenberg enige bekendheid met de aanwezigheid van Aaltens Oostenrijks modelspoorpanorama en de aanwezige smalspoorlijn.[3] Dit werd gesloten in 2015, na toenemende klachten van omwonenden. De treinen werden verkocht aan een plaatselijk partycentrum.[4]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Ne göpse vertelsels ovver Aalten en Brevoort, uitgave 1984
  2. Regtsgeleerde Verhandelingen, over lyfstraffelyke Misdaaden books.google.nl
  3. Website modelspoor-aalten
  4. De Gelderlander, Modelspoorbaan Aalten na 36 jaar dicht 11 oktober 2015