Naar inhoud springen

Holocaustmonument

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Denkmal für die ermordeten Juden Europas
Holocaustmonument
Holocaustmonument te Berlijn
Kunstenaar Peter Eisenman
Jaar 2003-2005
Materiaal Beton
Coördinaten 52° 31′ NB, 13° 23′ OL
Opgedragen aan Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog
Detailkaart
Holocaustmonument (Berlijn)
Holocaustmonument
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Berlijn

Het Holocaustmonument (formele naam: Denkmal für die ermordeten Juden Europas) in Berlijn is een monument ter herdenking van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het bestaat uit 2711 betonblokken variërend in hoogte van 20 cm tot 4,70 meter met een onderlinge tussenruimte van 95 cm. Door een bouwfout is een blok voor onderzoek verwijderd en niet meer terug geplaatst, waardoor er nu nog maar 2710 betonblokken staan. Onder het veld met de blokken is een expositieruimte ingericht. De Amerikaanse architect Peter Eisenman heeft het monument ontworpen. Het veld met de golvende blokken roept volgens hem een gevoel van desoriëntatie en isolement op en is symbolisch voor de ervaringen van de Joodse bevolking tijdens het nazibewind.

Het motto van het monument is een tekst van de Italiaanse schrijver Primo Levi, zelf overlevende van het vernietigingskamp Auschwitz: 'Het is gebeurd en daarom kan het weer gebeuren. Dat is de kern van wat wij te zeggen hebben.'

De betonblokken zijn aan de buitenzijde voorzien van een speciale chemische laag waardoor graffiti gemakkelijk te verwijderen is. Producent van deze laag is het farmaceutische bedrijf Degussa. Na berichten dat dit bedrijf tijdens de Holocaust mede-eigenaar was van het bedrijf dat Zyklon B produceerde voor het Derde Rijk, werd de bouw van het monument tijdelijk onderbroken. Na onderzoek werd besloten dat het bedrijf inmiddels voldoende afstand had genomen van zijn verleden.

Het monument werd op 10 mei 2005 ingewijd.[1]

Panoramafoto van het monument
Panoramafoto van het monument
  • (de) Stiftung Denkmal für die ermordeten Juden Europas
Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Denkmal für die ermordeten Juden Europas op Wikimedia Commons.