Holtum (Nederland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Holtum
Houtem
Dorp in Nederland Vlag van Nederland
Holtum (Limburg)
Holtum
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Sittard-Geleen Sittard-Geleen
Coördinaten 51° 3′ NB, 5° 49′ OL
Algemeen
Oppervlakte 0,84 km²
Inwoners
(2021-01-01)
1.160[1]
(1.381 inw./km²)
Overig
Woonplaatscode 2814
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Holtum (Limburgs: Houtem) is een dorp dat deel uitmaakt van de gemeente Sittard-Geleen in de Nederlandse provincie Limburg. In 2021 woonden er 1.160 mensen. Tot 2001 behoorde Holtum bij de gemeente Born, die is opgegaan in de gemeente Sittard-Geleen. Holtum ligt nabij Buchten, een ander dorp dat deel uitmaakte van Born en ligt ingesloten door het Julianakanaal, het bedrijventerrein Holtum-Noord en de autosnelweg A2. Tegenover het bedrijventerrein, aan de andere kant van de A2, ligt de VDL NedCar-automobielfabriek.

Etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

De naam Holtum is afgeleid van "Hout heem" hetgeen betekent "nederzetting in het bos".

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1924 krijgt het dorp een halte aan de tramlijn Roermond - Sittard. Bij de halte was een wisselplaats en hier stopten dagelijks vijf trams per richting. Een rit naar station Sittard duurde 23 minuten. In 1933 werd de dienst gestaakt en het spoor opgebroken.[2]

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel in het algemeen de economische activiteit van havens, automobielfabrieken en dergelijke aan Born wordt toegekend, liggen de meeste inrichtingen in de nabijheid van Holtum. Dat geldt voor twee havens aan het Julianakanaal (Franciscushaven en Gulik-Gelrehaven); de automobielfabriek VDL NedCar; een autodepot; diverse toeleveringsbedrijven aan VDL NedCar; een zuivelfabriek van FrieslandCampina (productie van kaas); Saint-Gobain (slijpmiddelen) en diverse grote distributiecentra. Deze bedrijven vinden zich op het bedrijventerrein Holtum-Noord, dat 184 hectare omvat en via binnenscheepvaart, goederenspoor (spoorlijn Sittard - Born) en langs de autosnelweg A2 te bereiken is.

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Holtum ligt enigszins ten oosten van het Julianakanaal, op een hoogte van ongeveer 33 meter. Het dorp ligt vrijwel geheel ingesloten door infrastructuur. In het oosten loopt de Venkebeek die direct ten oosten van de kom in de Geleenbeek uitmondt. Verdere natuurgebieden ten oosten van de autoweg A2 zijn het landgoed van Kasteel Wolfrath en het coulisselandschap Körbusch.

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Illikhoven, Roosteren, Buchten, Susteren, Nieuwstadt

Zie de categorie Holtum van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.