Homo naledi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Homo naledi
Fossiel voorkomen: Laat Plioceen of Vroeg Pleistoceen
Skelet van een Homo naledi.
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Primates (Primaten)
Familie:Hominidae (Mensachtigen)
Geslacht:Homo (Mensen)
Soort
Homo naledi
L.R. Berger et al.[1], 2015
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Homo naledi op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Homo naledi is een soort behorend tot de Hominini, die - vermoedelijk - leefde tijdens het Vroeg Pleistoceen. Lee Berger, die de soort benoemde, ging er aanvankelijk vanuit dat hij tussen 3 en 2 miljoen jaar geleden leefde, maar stelde dat in een rapport in april 2017 bij tot tussen 300.000 en 200.000 jaar geleden.[1][2] Als deze recente datering juist is leefden zij nog gelijktijdig met de vroege moderne mens, waarvan de eveneens in zuidelijk Afrika gevonden Florisbad-mens op 260.000 BP gedateerd is.

Ontdekking[bewerken | brontekst bewerken]

H. naledi werd in 2013 ontdekt in de Rising Stargrotten in Zuid-Afrika. De overblijfselen van 15 individuen werden gevonden tijdens het initiële onderzoek en de onderzoekers nemen aan dat er nog meer onontdekt zijn.[3] Het feit dat zoveel skeletten tezamen werden aangetroffen suggereert mogelijk een ritualistisch gedrag bij deze soort.

Fysieke kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

H. naledi was ongeveer 150 centimeter lang, en analyse van de skeletten lijkt erop te wijzen dat hij rechtop liep en volledig tweevoetig was.[3] De hersenen van deze soort zijn evenwel opmerkelijk kleiner dan de moderne Homo sapiens, met een omvang van tussen de 450 en 550 kubieke centimeter.[3] Men neemt aan dat de beenderen mogelijk behoorden tot leden van een en dezelfde familie, daar hun gelaatstrekken opvallend op elkaar gelijken.

Etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

De naam H. naledi werd aan de soort gegeven als verwijzing naar de Rising Stargrotten waar ze werd aangetroffen; naledi betekent ster in het Sesotho.[1]

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Homo naledi van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.