Homo rudolfensis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Homo rudolfensis
Fossiel voorkomen: Vroeg Pleistoceen
Homo rudolfensis-KNM ER 1470.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Primates (Primaten)
Familie:Hominidae (Mensachtigen)
Geslacht:Homo (Mensen)
Soort
Homo rudolfensis
Alexeev, 1986
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Homo rudolfensis op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Homo rudolfensis is een uitgestorven mensensoort van ongeveer 1,9 miljoen jaar geleden. In 1972 werd door Richard Leakey een schedel (serienummer: KNM-ER 1470) van deze soort gevonden bij het Rudolfmeer in Kenia (tegenwoordig Turkanameer geheten).[1] De gevonden schedel bestaat uit honderden botstukjes.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Homo rudolfensis was waarschijnlijk een alleseter. Hoewel Homo habilis en Homo rudolfensis deels samen leefden, is Homo rudolfensis ouder, maar Homo habilis leefde langer voort. Volgens sommige onderzoekers is Homo rudolfensis geen aparte soort, en is de schedel waar de soort haar naam aan dankt slechts een specifiek geval van Homo habilis.[bron?] Voornamelijk op grond van een verkeerde datering (drie miljoen jaren oud) werd deze conclusie getrokken.[2] In vergelijking met andere schedels van de Homo habilis zijn de verschillen te uitgesproken. Dit heeft tot het vermoeden geleid, dat het hier een chronossoort betreft, die tegelijkertijd met de Homo habilis leefde. Als mogelijke overgangsvorm kan hij een van de mogelijke voorouders van de huidige moderne mens zijn.[3]. Nochtans zijn niet alle onderzoekers hiervan overtuigd. Zo plaatsen Wood and Collard de Homo rudolfensis gezien zijn morfologische kenmerken niet meer bij de Homo-groep.[4]

Homo rudolfensis leefde in Oost- en Zuid-Afrika. De meeste wetenschappers denken dat Homo habilis onze directe voorouder is, maar enkelen twijfelen hieraan en zien Homo rudolfensis als voorouder.

Herseninhoud[bewerken | brontekst bewerken]

In de reconstructie die Leakey van de schedel maakte koos hij voor een plat, menselijk gezicht, waarbij de herseninhoud op 700 cm3 kwam. Bij deze reconstructie was de herseninhoud van deze soort kleiner dan die van moderne mensen, maar groter dan die van de Homo habilis (56% van de herseninhoud van de tegenwoordige mens) tegenover 47% voor die van Homo habilis.

Bij later onderzoek door de Amerikaanse onderzoeker Timothy Bromage, die een computerreconstructie maakte, werd de onderkaak meer naar voren gezet. Hierdoor werd de schedelinhoud verkleind naar 500 cm3 en kreeg de schedel een meer aapachtig uiterlijk.[5]

Zie de categorie Homo rudolfensis van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Voorlopers en oude verwanten van de mens
Fossiel voorkomen Geslacht Soorten
7 - 4,4 Ma Sahelanthropus Sahelanthropus tchadensis
Orrorin Orrorin tugenensis
Ardipithecus Ardipithecus ramidus · Ardipithecus kadabba
4,3 - 2 Ma Australopithecus A. anamensis · A. afarensis · A. bahrelghazali · A. africanus · A. garhi · A. sediba
3,5 Ma Kenyanthropus Kenyanthropus platyops
2,5 - 1 Ma Paranthropus P. aethiopicus · P. boisei · P. robustus
tot heden Homo H. antecessor · H. cepranensis · H. denisova · Homo erectus (Javamens · Pekingmens) · H. ergaster · H. floresiensis · H. gautengensis · H. georgicus · H. habilis · H. heidelbergensis · H. helmei · H. neanderthalensis · H. rhodesiensis · H. rudolfensis · Homo sapiens (H. s. idaltu · Cro-magnonmens · Red Deer Cave-mensen)