Hont (comitaat)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hont vármegye
Komitat Hont
Hontianska župa
Historisch comitaat in Hongarije Vlag van Hongarije
Wapen van Hont vármegye Komitat Hont Hontianska župa
Locatie van Hont
Coördinaten 48°4'NB, 18°57'OL
Algemeen
Oppervlakte 2.633 km²
Inwoners
(1910)
132.441
Hoofdplaats Ipolyság / Šahy / Eipelschlag
Bron: Hongaars Bureau voor Statistiek
Portaal  Portaalicoon   Hongarije

Het comitaat Hont (Duits: Komitat Hont, Slowaaks: Hontianska župa) was een historisch comitaat net benoorden het midden van het koninkrijk Hongarije. Dit comitaat bestond vanaf de 12e eeuw tot 1950 in zijn historische context. Het noordelijke deel hoort vanaf 1920 bij Slowakije (het toenmalige Tsjecho-Slowakije, in de Tweede Wereldoorlog hoorde het hele gebied weer bij het koninkrijk Hongarije (1920-1946).

Tegenwoordig is het deels onderdeel van Slowakije (driekwart, het midden en uitgestrekte noorden) en is er een deel dat bij Hongarije (kwart, het zuiden) hoort, onderdeel geworden van het comitaat Pest stammend uit 1950.

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

Kaart van het comitaat Hont in 1890

Het comitaat grensde aan de comitaten Esztergom, Bars, Zólyom, Nógrád en Pest-Pilis-Solt-Kiskun. De rivier de Ipeľ / Ipoly / Eipel, Krupinica/ Korpona / Karpfen en een aantal bergrivieren liepen door het gebied. Het gebied is een bergachtig landschap met een aantal rivierdalen. In het zuiden grensde het grootste deel van het comitaat aan de Donau.

Districten[bewerken | brontekst bewerken]

Stoeldistrict Hoofdplaats
Bát Bát, het huidige Bátovce
Ipolynyék Ipolynyék, het huidige Vinica
Ipolyság Ipolyság, het huidige Šahy
Korpona Korpona, het huidige Krupina
Szob Szob
Vámosmikola Vámosmikola
Stadsdistrict
Selmecbánya és Bélabánya Selmecbánya és Bélabánya, het huidige Banská Štiavnica en Banská Belá
Korpona Korpona, het huidige Krupina

Twee stoeldistricten aan de zuidkant van het comitaat maken nog steeds deel uit van het grondgebied van Hongarije, namelijk Vámosmikola en Szob. De overige stoel- en stadsdistricten maken tegenwoordig deel uit van Slowakije. De Hongaarse minderheid in Slowakije vormt nog steeds het grootste deel van de inwoners van het historische deel van het comitaat net ten noorden de huidige grens tussen Hongarije en Slowakije uit, en van de historische hoofdstad van het comitaat. In de berggebieden wonen vooral Slowaken.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]