Hoofdgroepelement

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Andere reeksen
Overgangsmetalen
Hoofdgroep
Hoofdgroepmetalen
Metalloïden
Niet-metalen
Lanthaniden
Actiniden
Periodiek systeem met groepsnummers
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
H He
Li Be B C N O F Ne
Na Mg Al Si P S Cl Ar
K Ca Sc Ti V Cr Mn Fe Co Ni Cu Zn Ga Ge As Se Br Kr
Rb Sr Y Zr Nb Mo Tc Ru Rh Pd Ag Cd In Sn Sb Te I Xe
Cs Ba * Hf Ta W Re Os Ir Pt Au Hg Tl Pb Bi Po At Rn
Fr Ra ** Rf Db Sg Bh Hs Mt Ds Rg Cn Uut Fl Uup Lv Uus Uuo
* La Ce Pr Nd Pm Sm Eu Gd Tb Dy Ho Er Tm Yb Lu
** Ac Th Pa U Np Pu Am Cm Bk Cf Es Fm Md No Lr

In de chemie en atoomfysica is een hoofdgroepelement een van de elementen uit de groepen van het periodiek systeem waarin helium, lithium, beryllium, boor, koolstof, stikstof, zuurstof en fluor de lichtste leden vormen. De hoofdgroepen omvatten dus de groepen 1 (zonder waterstof) en 2, samen het s-blok, en de elementen in de groepen 13 tot en met 18, samen het p-blok genoemd. Groep 12 hoort formeel tot de overgangsmetalen, hoewel Zn, Cd en Hg op basis van een aantal van hun eigenschappen ook tot de hoofdgroepen gerekend kunnen worden.[1][2]

De hier gebruikte nummering van de groepen is de meest recente versie ervan. In oudere nummeringssystemen werden de hoofdgroepen aangeduid met de nummers IA en IIA, gevolgd door de groepen IIIB tot en met 0 (de Chemical Abstracts gebruikte voor deze laatste groepen de aanduidingen IIIA tot VIIIA).

De hoofdgroepelementen (samen met enkele van de lichtere overgangsmetalen) vormen het leeuwendeel van de elementen op aarde, in het zonnestelsel, of zelfs in het universum.