Hoofdloze ruiter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hoofdloze ruiter achtervolgt Ichabod Crane in The Legend of Sleepy Hollow, geschilderd door John Quidor.

De hoofdloze ruiter is al sinds de middeleeuwen een onderdeel van oude Europese verhalen.

Beschrijving[bewerken]

De Ierse Dullahan (dat zonder hoofd in het Iers betekent)[bron?] is een fee zonder hoofd, die meestal op een zwart paard rijdt en zijn hoofd onder zijn arm meedraagt. Soms ook houdt hij het hoofd omhoog, om een grotere afstand te kunnen overzien. Hij draagt een zweep bij zich, die gemaakt is van menselijke beenderen en als de Dullahan zijn paard inhoudt dan betekent dat de dood. Hij noemt een naam en op dat moment verdwijnt de persoon wiens naam genoemd wordt.[1] In een andere versie van het verhaal is de Dullahan een hoofdloze bestuurder van een zwart rijtuig.[2] Een soortgelijk figuur, de "gan ceann" ("zonder een hoofd") kan afgeschrikt worden door een gouden voorwerp te dragen of dit op de weg van de "gan ceann" te werpen.[3] Een van de bekendste Schotse verhalen is dat van de hoofdloze ruiter, genaamd Ewen, die onthoofd werd tijdens een gevecht te Glen Cainnir op het eiland Mull. Door deze vroegtijdige dood werd hem de kans ontnomen om een belangrijk strijder te worden en zowel hij als zijn paard zijn hoofdloos, terwijl zij hun spookachtige tochten op hun jachtterrein volvoeren.[4]

In de Duitse legende van de gebroeders Grimm komen twee verhalen voor over een hoofdloze ruiter. Eén speelt zich af bij Dresden; in dit verhaal gaat een vrouw uit Dresden op een vroege zondagmorgen op weg om eikels in het bos te verzamelen. Zij hoort een jachthoorn en wanneer zij dit geluid nogmaals waarneemt draait zij zich om en ziet een hoofdloze ruiter in een lange grijze jas op een grijs paard zitten. In een andere Duits verhaal, dat zich afspeelt te Braunschweig, blaast een hoofdloze ruiter, de "wilde jager" genoemd, op een hoorn, en waarschuwt zo andere jagers de volgende dag niet uit te gaan omdat zij hun noodlot tegemoet zouden gaan. In sommige verhalen is de hoofdloze ruiter op zoek naar de daders van ernstige misdaden en in andere heeft hij een roedel zwarte honden met tongen van vuur bij zich.

De hoofdloze ruiter is een personage in het Amerikaanse verhaal The Legend of Sleepy Hollow, geschreven door de Amerikaanse auteur Washington Irving. Dit verhaal, afkomstig uit The Sketch Book of Geoffrey Crayon, speelt zich af te Sleepy Hollow. De hoofdloze ruiter was een achttiende-eeuwse Duitse soldaat van onbekende rang, één van de velen die tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog werden ingehuurd. Hij was samen met 51 anderen gedood tijdens de Battle of Chatterton Hill, toen zijn hoofd was afgeslagen door een kanonskogel, en werd begraven op een kerkhof bij een kerk. Hij verschijnt om nachtelijke reizigers te waarschuwen voor gevaren, zoals die van onthoofding.