Hoofdpostkantoor (Rotterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdpostkantoor
Rijksmonument 513764, Coolsingel 42
Locatie
Locatie Coolsingel 42, Rotterdam
Adres Coolsingel 42, 3011AD Rotterdam
Coördinaten 51° 55′ NB, 4° 29′ OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functie Postkantoor
Bouwinfo
Architect Gustav Cornelis Bremer
Erkenning
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 513764
Detailkaart
Hoofdpostkantoor (Rotterdam Centrum)
Hoofdpostkantoor
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het hoofdpostkantoor in Rotterdam is een voormalig postkantoor gelegen aan de Coolsingel nummer 42 en een rijksmonument .

Het gebouw werd ontworpen door Gustav Cornelis Bremer en tussen 1915 en 1923 gerealiseerd in een eclectische stijl met classicistische en art-deco-elementen. De reliëfs op de gevels zijn van Joop van Lunteren. Het statig Postkantoor bestaat uit vier bouwlagen en een kelder- en kapverdieping. Het gebouw heeft een betonconstuctie en heeft daar bovenop een granieten rustica plint. De rest van het gebouw is geheel opgetrokken met Kirchheimer Muschelkalksteen (voorgevel) en gedeeltelijk baksteen (zij- en achtergevels). Door de sterke groei van de stad was het oude postkantoor aan de Noordblaak te klein geworden. Als locatie koos men de pas gedempte Coolsingel. Ongeveer tezelfdertijd werd, vlak naast het postkantoor, ook het Rotterdamse stadhuis gebouwd. Omdat men niet wilde dat het postkantoor even prominent aanwezig was als het stadhuis, plande men het verder van de straat af. De bedoeling om het postkantoor 'naar achteren' te halen had volgens sommigen een averechts effect, omdat het postkantoor, anders dan het stadhuis, nu een voorplein kreeg.

Stadhuis en postkantoor (rechts) in de jaren twintig

Het bombardement in 1940 kwam het Hoofdpostkantoor, net als het stadhuis, relatief ongeschonden door. Wel werden in de Oorlog noodwinkels op het voorplein gebouwd. Deze werden in de jaren zestig op een na, waarin een tabakswinkel was gevestigd, gesloopt. De tabakswinkel verkreeg in de loop der tijd vergunning tot nieuwbouw die niet lang daarna door McDonald's werd overgenomen. Ook dat pand is inmiddels, in 2015, gesloopt en vervangen door een nieuw gebouw voor McDonald's.

Sinds 2000 geniet het Hoofdpostkantoor de status van rijksmonument. Vanaf 2007 is gezocht naar een herbestemming. In 2016 werd bekend dat in het voormalige postkantoor woningen, een hotel en winkels komen.[1] In oktober 2021 werd begonnen met de gedeeltelijke sloop van het oude postkantoor, om daar een woontoren te kunnen gaan bouwen.[2]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Hoofdpostkantoor (Rotterdam) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.