Hoofdvaart (Haarlemmermeer)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdvaart
Brug 'De Luit' over de Hoofdvaart bij Hoofddorp, ontwerp: Calatrava
Brug 'De Luit' over de Hoofdvaart bij Hoofddorp, ontwerp: Calatrava
Van Buitenkaag
Naar Lijnden
Loopt door Haarlemmermeerpolder
Portaal  Portaalicoon   Maritiem

De Hoofdvaart is een kanaal dat loopt in de lengte van de Haarlemmermeerpolder, van noordnoordoost naar zuidzuidwest.

In het noorden komt de Hoofdvaart bij het Gemaal De Lynden in Lijnden bij de Ringvaart, in het zuiden gebeurt dit bij het Gemaal Leeghwater aan de Lisserdijk in Buitenkaag. Deze gemalen pompen het water van de Hoofdvaart in de Ringvaart, om zodoende de polder droog te houden.

Van noord naar zuid loopt de Hoofdvaart door Lijnden, Hoofddorp, Nieuw-Vennep, Abbenes en Buitenkaag. De Hoofdvaart loopt over een lengte 20 km kaarsrecht door de polder, alleen bij Abbenes zit er een kleine knik in.

De Hoofdvaart wordt sinds 1957 niet meer gebruikt voor de scheepvaart. Via het Voorkanaal langs de Geniedijk en door een inmiddels zwaar verwaarloosde sluis bij het Fort bij Aalsmeer konden schepen de polder in en uit. Echter, in 2011 is hotel de Rustende Jager uit Nieuw-Vennep begonnen met varen in de Hoofdvaart.[1]

Wegens de bemaling is het 's winters vrijwel nooit mogelijk om op de Hoofdvaart te schaatsen; op de andere vaarten en tochten in de Haarlemmermeer is het meestal wel veilig genoeg.

De rijkswegen A5, A9 en A44 gaan over de Hoofdvaart, evenals een taxibaan over een avioduct naar de Polderbaan van Schiphol.

In Hoofddorp en Nieuw-Vennep zijn drie Calatravabruggen over de Hoofdvaart gebouwd, markante witte tuibruggen ontworpen door Santiago Calatrava.

Naar de vaart is een school voor voortgezet onderwijs (vmbo) genoemd: het Hoofdvaart College te Hoofddorp.

Hoofdweg[bewerken]

Langs beide zijden van de Hoofdvaart is een weg aangelegd, de Hoofdweg.

De oostzuidoostelijke zijde, met de even huisnummers, heet Hoofdweg Oostzijde. Een deel hiervan is een doorgaande verbinding, de Provinciale weg 520. Deze N520 loopt van de oude Schipholweg (N232) bij Lijnden, door Hoofddorp en Nieuw-Vennep naar de Leimuiderweg (N207).

De andere zijde, met oneven nummers, heet Hoofdweg Westzijde. Hier wordt doorgaand autoverkeer ontmoedigd, de weg wordt dan ook op enkele plaatsen onderbroken. Het is wel een geschikte fietsverbinding.