Hoofdwerktuigkundige

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een hoofdwerktuigkundige is meestal een bemanningslid dat de eindverantwoordelijkheid heeft over alle technische installaties aan boord van een schip. Deze persoon staat qua strepen in rang gelijk aan de kapitein waarbij de laatste uiteraard de operationele eindverantwoording draagt. Hij hoeft dus alleen verantwoording af te leggen aan de kapitein.

In de praktijk legt de HWTK alleen verantwoording af aan de technische superintendent. Deze superintendent werkt voor het technisch management. Dit management wordt vaak uitgevoerd door de reder maar kan ook worden uitbesteed aan een extern bedrijf. Meestal is dit afhankelijk van het aantal schepen dat de rederij beheert.

Aan boord van de Nederlandse Kustvaart wordt de HWTK normaal aangesproken met meester, al is dit gebruik aan slijtage onderhevig.

In sommige elektriciteitscentrales is het hoofd technische dienst eveneens een HWTK.

In elektriciteitscentrales maakt de hoofdwerktuigkundige (HWTK) ook deel uit van het productiepersoneel en werkt ook volgens het ploegenrooster 24/7

De taken van de HWTK in elektriciteitscentrales zijn doorgaans:

  • Zorgt ervoor dat er in de centrale veilig gewerkt wordt volgens de hiervoor opgestelde regels
  • Voert TRA (Taak Risico Analyses) uit en is belast met het voorbereiden, maken en uitgeven van werkvergunningen
  • Coördineert het productieproces
  • Zorgt voor optimale procescondities (efficiency en beschikbaarheid)
  • Signaleren en analyseren van storingen, adviseur voor oplossingen, controleren van procesgegevens
  • Medeverantwoordelijk voor het veilig werken aan elektrotechnische en/of mechanische delen van de installatie
  • Ondersteunt afdeling Onderhoud bij planning en revisies
  • Is meestal actief lid van de BHV organisatie
  • Vervangt teamleider

Opleiding[bewerken]

In de burgerzeevaart heeft een hoofdwerktuigkundige doorgaans een opleiding achter de rug van officier-werktuigkundige, zoals onder meer ingericht in de Hogere Zeevaartschool of de Hogeschool Zeeland.

Het is ook mogelijk dat een HWTK alleen een MBO-opleiding heeft, er zit in de vaarbevoegdheid geen verschil tussen een MBO-opleiding of een HBO-opleiding. In principe mag je met beide diploma's op dezelfde schepen varen. Men moet voldoen aan de STCW95 eisen.

De HWTK in elektriciteitscentrales heeft als opleiding vaak HBO AOT (Algemene Operationele Techniek) of WIC (Werktuigkundige in Centrales) REWIC B/C of REWIC HWTK.