Hooglanderveen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hooglanderveen
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Hooglanderveen
Details
Hooglanderveen (Utrecht)
Hooglanderveen
Situering
Provincie Vlag Utrecht (provincie) Utrecht
Gemeente Vlag Amersfoort Amersfoort
Coördinaten 52° 11′ NB, 5° 26′ OL
Algemeen
Inwoners (2020) 4.910[1]
Overig
Postcode 3829
Netnummer 033
Woonplaatscode 1666
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Sint-Josephkerk Hooglanderveen

Hooglanderveen is een dorp in het noordoosten van de gemeente Amersfoort in de Nederlandse provincie Utrecht. In 2020 had het dorp 4.910 inwoners. Gedurende carnaval wordt het dorp aangeduid met de naam 't Turfgat.

Het dorp wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van een grote katholieke kerk, de Sint-Josephkerk, naar ontwerp van Wolter te Riele.

Door de bouw van de Amersfoortse wijk Vathorst is Hooglanderveen ingesloten door de stad Amersfoort. Nabij de kern van Hooglanderveen is op 28 mei 2006 een nieuw spoorwegstation geopend: station Amersfoort Vathorst. Dit station ligt aan de spoorlijn Amersfoort - Zwolle en bevindt zich tussen de stations van Amersfoort-Schothorst en Nijkerk.

Door de uitbreiding van de wijk Vathorst heeft Hooglanderveen een vernieuwde infrastructuur, een groter winkelaanbod, een nieuw dorpshuis en een nieuwe accommodatie voor haar voetbal- en tennisclub. De huizen die aan de rand van het dorp gebouwd worden, zullen een dorps uiterlijk hebben.

Hooglanderveen heeft sinds 2003 een dorpsvereniging, genaamd Veenpower, die activiteiten organiseert. De Belangenvereniging Hooglanderveen strijdt voor de belangen van het dorp, zoals de verkeersveiligheid, het groen in en rondom het dorp etc.

Hooglanderveen kent sinds 2009 ook een eigen vlag. De vlag bestaat uit vier blokken in geel en blauw, die staan voor de zon en het water, de basis voor groei. Toevallig ook de kleuren van de voetbalvereniging Hooglanderveen. In het kwadrant linksboven is een rood kruis op een wit vlak geplaatst verwijzend naar het wapen van Amersfoort. Over het midden loopt een oranje golf, deze kleur staat voor het oranje van Nederland en de golf voor de Malewetering die in Hooglanderveen zijn oorsprong vindt en erg belangrijk was en is voor de waterstand in de omgeving. Het ontwerp van de vlag is van Dirk-Joost van Hamersveld en op initiatief van hem en Andy van de Vlasakker gemaakt.[2]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]