Hooglandfynbos en -renosterveld

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hooglandfynbos en -renosterveld
Hooglandfynbos en -renosterveld
WWF-code AT1203
Bioom Mediterrane bossen, bosland en struwelen
Ecozone Afrotropisch gebied
Florarijk Capensis
Oppervlakte 45.800 km²
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Het hooglandfynbos en -renosterveld is een WWF-ecoregio. De regio ligt voornamelijk in de Zuid-Afrikaanse provincie West-Kaap in de bergachtige delen daarvan boven 300 m hoogte. Een klein deel ligt in de provincie Oost-Kaap waar het grenst aan de ecoregio van het zuurveldstruikgewas.

Net als in het belendende laagland is de diversiteit en endemie van de flora opmerkelijk groot. De fauna van gewervelde dieren vertoont dat patroon niet echt, maar er is wel een verscheidenheid aan endemische insectensoorten, die grotendeels een overblijfsel is van de fauna van het eertijdse continent Gondwana, waar Afrika een deel van uitmaakte.[1]

Deze ecoregio is minder aangetast door menselijk ingrijpen dan het laagland en bestaat voor 81,5% uit fynbos en 18,5% uit renosterveld.

De hoeveelheid neerslag varieert van 300 tot 2.000 mm per jaar, maar in het noordwesten kan dit plaatselijk tot 3.000 mm oplopen. Aan de kant van de succulenten-Karoo neemt de regenval af tot zo'n 200 mm per jaar. In het westen valt de regen voornamelijk 's winters, maar in het oostelijk deel van de regio valt er ook 's zomers regen. De temperatuur komt zelden boven de 25 C, behalve in enige dalen in het binnenland.

Het gebied telt een aantal bergen en bergruggen zoals: de Tafelberg, Kogelberg, Hottentots-Holland, Du Toits, Slanghoek, Hexrivier, Witsenberg, Groot Winterhoek, Skurwebergen, Koud Bokkeveld, Olifantsrivier, Cederberg, Gifberg en Bokkeveld.