Hooibergen (Monet)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De hooibergen is een serie impressionistische schilderijen gemaakt door de Franse kunstschilder Claude Monet.

Monet maakte diverse schilderijen van hooibergen in Giverny. Hij schilderde ze vanuit diverse standpunten en onder verschillende weersomstandigheden. De schilderijen dateren uit 1890 en de lente en de oogsttijd van 1891.

De serie staat bekend om haar thematische gebruik van herhaling om verschillen in de waarneming van het licht te laten zien op verschillende tijdstippen op een dag en tijdens verschillende seizoenen en weertypes. De serie wordt beschouwd als een van de meest opmerkelijke werken van Monet.

Zes van de vijfentwintig hooibergstukken zijn momenteel gehuisvest in het Art Institute of Chicago in Chicago. Het Museum of Fine Arts in Boston bezit er twee en het Louvre in Parijs bezit er een. Andere musea die een schilderij uit deze serie bezitten zijn het Hill-Stead Museum in Farmington Connecticut (waar ook een schilderij uit een eerdere serie van vijf van de oogst in 1888-1889 zich bevindt), National Gallery of Scotland in Edinburgh, Minneapolis Institute of Arts in Minneapolis, Kunsthaus Zürich in Zürich en het Shelburne Museum in Shelburne, Vermont. Ook in verscheidene privécollecties bevinden zich schilderijen met hooibergen.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Serie 1890-1891[bewerken | brontekst bewerken]

1888-1889[bewerken | brontekst bewerken]