Hoppeberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Hoppeberg is een getuigenheuvel in de Vlaamse Ardennen op de grens met Henegouwen. Op de top ligt het gehucht D'Hoppe (La Houppe) aan het Brakelbos en het D'Hoppebos. De heuvel ligt in de gemeente Vloesberg en de top ligt op 148 meter. Ten oosten van de Hoppeberg ligt de Pottelberg, de hoogste top van de Vlaamse Ardennen en het Pays des Collines. De Hoppeberg maakt deel uit van een langgerekte heuvelkam die start bij de Kluisberg.

Wielrennen[bewerken]

Hoppeberg (La Houppe)
Top 148 m
Locatie Vlaamse Ardennen / Pays des Collines
Startplaats Vloesberg
Hoogteverschil 93 m
Lengte 2.800 m
Stijgings-% 3,3%
Steilste km 10%
Portaal  Portaalicoon   Wielersport

In het wielrennen wordt de naam Hoppeberg ook gebruikt voor een helling in Henegouwen waarlangs de Hoppeberg wordt beklommen. Een andere naam voor de helling is D'Hoppebos, naar het bos dat op de Hoppeberg bedekt. De helling sluit bij de kapel van D'Hoppe aan op de Pottelberghelling. De helling wordt in diverse wielerwedstrijden beklommen, onder meer in Kuurne-Brussel-Kuurne, de E3-Prijs en Halle-Ingooigem. Ook is de helling twee maal (1945, 1946) beklommen in Gent-Wevelgem.

In 2017 is de helling voor het eerst onder de naam Pottelberg (feitelijk een zijstraat) onderdeel van het parkoers van de Ronde van Vlaanderen, tussen de Muur-Kapelmuur en Kanarieberg. Ook in 2018 wordt ze op deze plek opgenomen.

Externe link[bewerken]