Hor-Aha

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hor-aha
Hor-Aha, Aha, Hor-Aka
GlazedFiaenceVesselFragmentNameOfAha-BritishMuseum-August21-08.jpg
Farao van de 1ste Dynastie
Periode ca. 3000-2980 v.Chr.
Voorganger Narmer
Opvolger Djer
Vader Narmer
Moeder Neith-hotep
Hor-aha in Egyptische hiërogliefen
Serech of Horusnaam
G5
D34
Srxtail.jpg
Nebtynaam
G16
mn
n
Nomen of geboortenaam
G39 N5
 
Hiero Ca1.svg
t
t
i
Hiero Ca2.svg
Portaal  Portaalicoon   Egyptologie

Aha of Hor-Aha is een farao uit de 1e dynastie van de Egyptische Oudheid. De koning, ook vermeld als Menes, Min of Meni, wordt soms verward met Narmer. Zijn naam betekent: Vechtende valk.

Chronologie[bewerken]

Hor-Aha kwam rond 3032 op de troon. Deze datum is gebaseerd op de chronologie van het werk van Jürgen von Beckerath: Chronologie des pharaonischen Ägypten. Hij regeerde ongeveer 32 jaar (volgens Manetho 62 jaar) en werd gedood door een nijlpaard.

Volgens sommigen is Hor-Aha de 1e farao van de 1e Dynastie van Egypte. Door anderen wordt hij aanvaard als de zoon en opvolger van Narmer. Beide koningen worden ook nog eens verward met Min of Meni, de legendarische heerser van Egypte volgens Narmer en Oud-Egyptische koningslijsten. zijn naam lijkt op de Nebtynaam van beide heersers.

Familie[bewerken]

Koning Hor-Aha wordt beschouwd als de zoon van koning Narmer. De moeder zou dan Neith-hotep kunnen zijn, echtgenote van koning Narmer. Hor-Aha was getrouwd met Chenethapi, moeder van koning Djer. Aan het hof leefde ook de koninklijke vrouwe was Berenib.

Graf[bewerken]

Het graf van koning Aha is recentelijk (anno 2004) gevonden in de woestijn van Abydos. Archeologen van de Universiteit van Pennsylvania, New York Universiteit en Yale doen er opgravingen. Zijn ommuurde graf ligt in het noordwestelijke deel van een ommuurde begraafplaats samen met enige andere graven, waarschijnlijk van een aantal hovelingen van Aha. Uit de ononderbroken pleisterlaag die de graven bedekt is af te leiden dat de lichamen tegelijkertijd zijn begraven en men denkt daarom dat het hier om mensenoffers gaat.

Activiteiten[bewerken]

  • Hij voerde veldslagen in Nubië.
  • Hij was de stichter van de nieuwe hoofdstad Memphis boven in de Nijldelta. Deze stad, die één der voornaamste van de Oudheid werd, zou door middel van indamming gewonnen zijn op de Nijl.
  • Hij was ook de oprichter van een aan de godin Neith gewijde tempel te Saïs.
  • Zijn naam is aangetroffen bij vazen bij de tempel van Chentiamentioe te Abydos.[1]
  • Tombe van Hor aha in Abydos (B10, B15 & B19);
  • Zegels uit het graf 3357 in Saqqara;
  • Verschillende kruiken die zijn naam dragen, o.a. een albasten kruik gevonden in Helwan en een andere kruik gevonden in graf 3036 in Saqqara.
  • Objecten gevonden in Abu Roash

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen en referenties[bewerken]

  1. Richard H. Wilkinson, The Complete Tempels of Ancient Egypt, pag. 143