Naar inhoud springen

Hor Iry

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hor Iry
Ro
Hor Iry
pre-dynastieke koning
Periode Ca. 3100 v, Chr.
Voorganger onbekend
Opvolger Hor Ka
Vader onbekend
Moeder onbekend
Namen van de farao in Egyptische hiërogliefen
Portaal  Portaalicoon   Egyptologie

Hor Iry was een koning die heerste tijdens de Proto-dynastieke Periode van het Oude Egypte.

Hor Iry zou geregeerd hebben over de regio van Abydos en is begraven in graf B1-B2 te Umm el-Qaab, de begraafplaats van vele pre- en protohistorische koningen van Egypte.[1]

Naam van de koning

[bewerken | brontekst bewerken]

De naam van Hor Iry of Iry Hor is een combinatie van een valk (Code G5 in de Hiërogliefenlijst van Gardiner), met daaronder het teken van mond (Code D21).

Over de naam van de koning is wat discussie geweest onder de geleerden:

 • Flinders Petrie ontdekte het graf in Umm el-Qaab en las de hiërogliefen als "Ro", de toentertijd normale benaming voor het teken van 'mond'.[2] Deze benaming was moeilijk te bewijzen omdat het gaat om een archaïsch hiëroglyfisch teken. Ludig D. Morenz stelde een letterlijke vertaling voor: "Horus' Mond".[3]
 • Werner Kaiser en Günter Dreyer vertaalden de naam als: "Kameraad van Horus".[4]
 • Toby Wilkinson constateerde dat Hor-Iry een koning was en vertaalde zijn naam als: "Bezit van de koning". Deze hypothese wordt echter door de meeste Egyptologen afgewezen, na de ontdekking van een inscriptie in de Sinaï in 2012 en opgravingen in Abydos.[5]
 • Jürgen von Beckerath en Peter Kaplony keuren de stelling af dat Hor Iry een koning is. Zij zijn van mening dat het om een stamhoofd gaat en lezen zijn naam als wr-r3 of Oerra, letterlijk vertaald: "Grote mond". Ze identificeren de vogel niet als een valk maar als een zwaluw (Code G36).[6] Deze hypothese wordt echter ontkracht door het feit dat zijn graf dezelfde afmetingen heeft als die van koningen Narmer en Hor Ka.

Twijfels over zijn bestaan

[bewerken | brontekst bewerken]

Sommige egyptologen twijfelen aan het bestaan van deze koning, omdat zijn naam, in tegenstelling tot de namen van zijn opvolgers, maar één keer elders is gevonden.[5] Anderen nemen, op grond van de grootte en de ligging van zijn graf te midden van andere graven van pre- en protohistorische koningen en koningen van de 1e dynastie, aan dat hij de voorganger was van Hor Ka.

 1. W.M.F. Petrie, A History of Egypt, from the Earliest Kings to the XVth Dynasty, Londen, 192510, p. 5, W. Kaiser, Einige Bemerkungen zur ägyptischen Frühzeit, in ZÄS 91 (1964), pp. 86-124 (in het bijzonder p. 100).
 2. W.M.F. Petrie, Abydos, I, Londen, 1902, pp. 4– 6.
 3. L.D. Morenz, Bild-Buchstaben und symbolische Zeichen: die Herausbildung der Schrift in der hohen Kultur Altägyptens, Fribourg - Göttingen, 2004, p. 88. Gearchiveerd op 2 augustus 2023.
 4. W. Kaiser - G. Dreyer, Umm el-Qaab. Nachuntersuchungen im frühzeitlichen Königsfriedhof: 2. Vorbericht, in MDAIK 38 (1982), pp. 211–246.
 5. a b T.A.H. Wilkinson, The Identification of Tomb B1 at Abydos: Refuting the Existence of a King *Ro/*Iry-Hor, in JEA 79 (1993), pp. 241-243, T.A.H. Wilkinson, Early Dynastic Egypt. Strategies, Society and Security, Londen - New York, 1999, p. 55.
 6. P. Kaplony, Die Inschriften der Ägyptischen Frühzeit, I, Wiesbaden, 1963, p. 468.
[bewerken | brontekst bewerken]
 • (en) Over Dynastie 0
 • (en) Koning Hor Iry