Naar inhoud springen

Horace Walpole

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Horace Walpole
Portret Horace Walpole, 1754 door John Giles Eccardt.
Algemene informatie
Geboren 24 september 1717
Geboorteplaats Londen
Overleden 2 maart 1797
Overlijdensplaats Londen
Land Koninkrijk Groot-Brittannië
Beroep Schrijver en politicus
Handtekening Handtekening
Werk
Genre Gothic novel
Bekende werken The Castle of Otranto
Uitgeverij The Strand
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Horace Walpole (Londen, 24 september 1717 — aldaar, 2 maart 1797), de 4e graaf van Orford, was een Brits schrijver en politicus. Hij was een zoon van Robert Walpole.

Walpole is bekend geworden als schrijver van The Castle of Otranto (1764), wat beschouwd wordt als de eerste 'gothic novel', de fantastische griezelroman, die in de 18e en 19e eeuw veel opgang maakte. De eerste uitgave van het boek verscheen anoniem en werd gepresenteerd als vertaling van een oude Italiaanse tekst. De tweede editie werd gepubliceerd onder de echte naam van de schrijver, en had als ondertitel 'A Gothic Story'. Hiermee werd een nieuw genre in de literatuur gevestigd, dat navolging zou vinden in beroemd geworden werken als Frankenstein (1818) van Mary Shelley, Wuthering Heights (1847) van Emily Bronte en Dracula (1897) van Bram Stoker.

Serendipiteit

[bewerken | brontekst bewerken]

Daarnaast is Horace Walpole de bedenker van het begrip serendipiteit. Toen hij in 1754 een anoniem Perzisch sprookje las (het in 1722 in het Engels vertaalde The Travels and Adventures of Three Princes of Sarendip) maakte hij kennis met prinsen, avontuurlijke reizigers, die door toeval en scherpzinnigheid veel ontdekkingen deden. Die prinsen van Sarendip waren zonen van Jafer, koning van Sarendib of Serendib (van het Sanskriet Simhaladvipa, 'verblijfplaats-van-leeuwen-eiland'), een oude Arabische benaming voor Sri Lanka (Ceylon).