Horn (Limburg)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Horn
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Horn
(Details)
Horn (Limburg)
Horn (Limburg)
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Leudal Leudal
Coördinaten 51° 13′ NB, 5° 57′ OL
Algemeen
Inwoners (1 jan 2012) 3921
Overig
Postcode 6085
Netnummer 0475
Belangrijke verkeersaders N273, N280, Lateraalkanaal
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Horn (Limburgs: Häör) is een kerkdorp in de Nederlandse provincie Limburg. Het dorp maakt sinds 2007 deel uit van de gemeente Leudal, daarvóór behoorde het bij de gemeente Haelen en daarvóór (tot 1991) was het zelfstandig.

Etymologie[bewerken]

In 1102 wordt de plaats genoemd als Hurne. In diezelfde eeuw komen ook de spelling Hurnen, Hornin en Horne voor. De naam zou afgeleid zijn van de Germaanse naam Hornjôn, wat duidt op een hoek die wat hoger gelegen is in een moerassig land.[bron?] Sindsdien zijn er vele schrijfwijzen geweest, waarvan Horne lange tijd het vaakst voorkwam. Doordat de Hornse graaf Filips van Montmorency (1524-1568) in de aanloop van de Tachtigjarige Oorlog een belangrijke rol speelde, is de naam door geschiedschrijvers vaak vervormd tot Hoorne of Hoorn, wat tot de nodige verwarring heeft geleid met onder meer de Noord-Hollandse stad Hoorn, die verder niets met de graaf van Horne van doen heeft. In het Frans werd de plaats vaak Hornes genoemd. Ten slotte is de e weggevallen en heet de plaats tegenwoordig Horn.

Geschiedenis[bewerken]

Oorsprong[bewerken]

Er zijn rond Horn sporen van prehistorische en Romeinse nederzettingen gevonden. In 957 is er sprake van Horn als zelfstandige parochie, en ook ergens in de 10e eeuw hebben de heren van Horn zich er gevestigd.[1]

Graafschap[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Graafschap Horn voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De plaats werd in 15e eeuw een eigen graafschap, dat van oorsprong bestond uit de dorpen Heythuysen, Roggel, Neer, Nunhem, Buggenum, Beegden en Haelen, Geistingen Ophoven en Horn zelf. Van het graafschap Horn kan men her en der sporen vinden, zoals het Kasteel Horn.

Leudal[bewerken]

Door de samenvoeging van de gemeenten Haelen, Heythuysen, Hunsel en Roggel en Neer is voor een groot deel het oude grondgebied van het graafschap weer samen onder één bestuur gekomen. De nieuwe gemeente heeft niet voor oude graafschapnaam gekozen — wat voor de dorpen Baexem en Grathem, eerder al bij de fusiepartner Heythuysen ondergebracht, alsmede voor Hunsel ook niet zou kloppen —, maar voor de naam Leudal.

Historische gebouwen[bewerken]

Naast het kasteel staan ook in Horn:

Verenigingen[bewerken]

Horn herbergt een paar hechte verenigingen, onder meer harmonieën (Harmonie de drie Horens & de Jeugdharmonie), een heemkundevereniging, een percussiegroep, een handbalvereniging, een schutterij (Sint Martinus sinds 1558), een voetbalclub (KSV Horn), een volleybalvereniging en een tennisclub.

Daarnaast heeft zij als enige woonkern in de gemeente Leudal een scoutingvereniging (Robert Kennedy Groep Horn sinds 1968).

Voorzieningen[bewerken]

  • Supermarkt: Louis Vermeulen (lokale supermarkt), Aldi.
  • Fritures: Café 't Dörp, Snackpoint Biej Anke en Maud.
  • Restaurants: Sphinx (Egyptisch), Pom Lai (Chinees-Indisch), Babylon (Shoarma en Grill), De Abdij (à la carte), De Graaf van Horne (à la carte), Wok Plaza (Chinees), De Pannenkoek (Pannenkoeken, De Nimrod (à la carte).
  • Hotels: Hotel de Abdij, Woonboerderij Peters Bed and Breakfast, Hoeve Heidonk.
  • Sport: Voetbalclub KSV Horn, Horner Tennis Club, Volleybalclub HHC, Handboogvereniging Wilhelmina, Balance Sport en Gezondheid.
  • Amusement: De Postkoets, Café Wat&Halfwat, Café Graaf van Horne, Café Aan de Kirk, Hornerhof Pool en Snooker, Sauna Top Alivio.
  • Onderwijs: Basisschool De Mussenberg, Basisschool De Lataste, Scholengemeenschap Sint Ursula.

Geboren[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]