Hornbach (bouwmarkt)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hornbach in Wateringen

Hornbach is een van oorsprong Duitse beursgenoteerde bouwmarktketen, met meer dan 150 vestigingen in Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Luxemburg, Roemenië, Slowakije, Zweden en Tsjechië. Tot maart 2014 was 21% in bezit van de Britse retailmultinational Kingfisher plc. In het concern werken meer dan 13.000 mensen.

Geschiedenis[bewerken]

De eerste Hornbach werd in 1877 geopend in het Duitse Landau in der Pfalz. In 1968 opende het familiebedrijf voor het eerst een bouwmarkt in combinatie met een tuincentrum. Europa kende nog niet eerder een dergelijke mix van twee branches onder één dak.

Retailformule[bewerken]

De formule van Hornbach is een zeer grote bouwmarkt te openen, doorgaans op een bedrijventerrein met veel parkeermogelijkheden. De vestigingen bestaan uit een bouwmarkt met doe-het-zelfartikelen, een tuincentrum en een dierenafdeling. De nieuwste vestigingen kennen een drive-in voor bouwmaterialen, waar klanten artikelen direct in hun aanhangwagen of bestelbus kunnen laden. De oppervlaktes van de winkels bedragen gemiddeld circa 20.000 m² (zo'n vier voetbalvelden). De winkels samen hebben ruim 60.000 artikelen die zij direct bij de consument leveren.

Vestigingen in Nederland[bewerken]

In Nederland heeft het concern dertien vestigingen. De vestigingen bieden ieder werkgelegenheid aan gemiddeld 150 werknemers. De eerste vestiging in Nederland (Zaandam) is geopend in 1996.

Hornbach opende in november 2010 de grootste bouwmarkt van Nederland in Breda.[1] De verkoopoppervlakte bedraagt zo’n 23.000 m². De bouwmarktketen investeerde ruim 31 miljoen euro in deze vestiging.

In april 2009 kwam in het nieuws dat het concern 260 van zijn Nederlandse medewerkers sinds 2003 te weinig had uitbetaald. De volgens de cao vastgelegde periodieke verhoging was niet toegekend. Doordat het bedrijf zijn werknemers jarenlang meer betaalde dan minimaal voorgeschreven in het cao-akkoord, hadden werknemers niets gemerkt.[2]

Vanaf 2005 kwam Hornbach Nederland in een consumentenonderzoek van Elsevier Retail diverse malen als beste bouwmarkt uit de bus.[3]

Externe links[bewerken]