Hornbach (bouwmarkt)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hornbach in Wateringen

Hornbach is een van oorsprong Duitse beursgenoteerde bouwmarktketen, met meer dan 150 vestigingen in Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Luxemburg, Roemenië, Slowakije, Zweden en Tsjechië. Het bedrijf heeft meer dan 13.000 mensen in dienst.

Geschiedenis[bewerken]

De eerste winkel werd in 1877 geopend in het Duitse Landau in der Pfalz. In 1968 kwam het familiebedrijf als eerste in Europa met een bouwmarkt met tuincentrum. Tot maart 2014 was 21% in bezit van de Britse retailmultinational Kingfisher plc.

Formule[bewerken]

Hornbach levert direct aan de gebruiker. Een filiaal is doorgaans gevestigd op een bedrijventerrein. De vestigingen bestaan uit een bouwmarkt met doe-het-zelfartikelen, een tuincentrum en een dierenafdeling. Sommige vestigingen kennen een drive-in voor bouwmaterialen, waar klanten artikelen direct in hun aanhangwagen of bestelbus kunnen laden. De grote van een vestiging bedraagt gewoonlijk zo'n 20.000 m².

Vestigingen in Nederland[bewerken]

In Nederland heeft het concern dertien vestigingen die gemiddeld zo'n 150 werknemers in dienst hebben. De eerste vestiging in Nederland opende in 1996 in Zaandam. De in 2010 geopende Hornbach te Breda is de grootste bouwmarkt van Nederland.[1] De verkoopoppervlakte bedraagt zo’n 23.000 m².

In april 2009 kwam Hornbach in het nieuws omdat het bedrijf 260 van zijn Nederlandse medewerkers sinds 2003 te weinig had uitbetaald. De in de collectieve arbeidsovereenkomst vastgelegde periodieke verhoging was niet toegekend. Doordat het bedrijf zijn werknemers jarenlang meer betaalde dan minimaal voorgeschreven in het cao-akkoord, hadden werknemers niets gemerkt.[2]

Vanaf 2005 kwam Hornbach Nederland in een consumentenonderzoek van Elsevier Retail enkele malen als beste bouwmarkt uit de bus.[3]

Externe links[bewerken]