Hornbach (bouwmarkt)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hornbach
Logo
Hornbach in Wateringen
Eigendom Publieke onderneming
Motto of slagzin Er is altijd iets te doen.
Oprichting 1877 / 1993
Oprichter(s) Michael Hornbach
Sleutelfiguren Erich Harsch (CFO)
Karin Dohm (CFO)
Albrecht Hornbach (voorzitter van de RvC)
Hoofdkantoor Bornheim (D)
Werknemers 23.114 (2022)[1]
Producten Doe-het-zelf-onderdelen
Sector Bouwmarkt
Omzet/jaar € 5,5 mld (2021/2022)[2]
Website www.hornbach.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Hornbach is een van oorsprong Duitse beursgenoteerde bouwmarktketen, met meer dan 150 vestigingen in Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Luxemburg, Roemenië, Slowakije, Zweden en Tsjechië. Het bedrijf heeft meer dan 13.000 mensen in dienst.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1877 begon Michael Hornbach een winkel voor ambachtslieden in het Duitse Landau in der Pfalz. In 1900 breidde zijn zoon Wilhelm Hornbach het uit tot een bouwmaterialenwinkel. De achterkleinzoon van Michael Hornbach, Otmar Hornbach, opende in 1968 in Bornheim (ook in Rijnland-Palts) het eerste gecombineerde doe-het-zelf- en tuincentrum van Europa. In 1987 ging het bedrijf voor het eerst naar de beurs als een naamloze vennootschap. Een tweede beursgang volgde in 1993. Hornbach Holding AG & Co. KGaA bezit 76,4 procent van de aandelen in Hornbach Baumarkt AG, tot maart 2014 was 21% in bezit van de Britse retailmultinational Kingfisher plc. Eind 2019 trad Steffen Hornbach terug als voorzitter. Erich Harsch, afkomstig van winkelketen dm, kwam naar Hornbach als zijn opvolger.

Formule[bewerken | brontekst bewerken]

Hornbach levert direct aan de gebruiker. Een filiaal is doorgaans gevestigd op een bedrijventerrein. De vestigingen bestaan uit een bouwmarkt met doe-het-zelfartikelen, een tuincentrum en een dierenafdeling. Sommige vestigingen kennen een drive-in voor bouwmaterialen, waar klanten artikelen direct in hun aanhangwagen of bestelbus kunnen laden. De grootte van een vestiging bedraagt gewoonlijk zo'n 18.000 m².

Vestigingen in Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland heeft het concern 17 Hornbach vestigingen en 1 Hornbach Vloeren (2022), met per vestiging gemiddeld zo'n 150 werknemers. De eerste vestiging in Nederland opende in april 1997 in Zaandam, eind 1999 de tweede in Tilburg en de derde in Kerkrade (pal naast het toen in aanbouw zijnde Parkstad Limburg Stadion van Roda JC Kerkrade). In 2010 opende Hornbach in Breda de grootste bouwmarkt van Nederland:[3] ca. 19.000 m² groot. De 15e vestiging werd in januari 2020 geopend in Duiven, tevens de eerste van Gelderland. In 2021 werd vestiging Apeldoorn geopend en in maart 2022 opende vestiging Enschede. Nieuwe vestigingen in Nijmegen en Rotterdam staan gepland.

Tevens werd in 2021 een nieuwe formule door het concern gelanceerd: Hornbach Vloeren. De eerste vestiging van deze nieuwe formule staat in Kerkrade en richt zich alleen op tegels, laminaat en vloerbedekking.

In april 2009 kwam Hornbach in het nieuws omdat het bedrijf 260 van zijn Nederlandse medewerkers sinds 2003 te weinig had uitbetaald. De in de collectieve arbeidsovereenkomst vastgelegde periodieke verhoging was niet toegekend. Doordat het bedrijf zijn werknemers jarenlang meer betaalde dan minimaal voorgeschreven in het cao-akkoord, hadden werknemers niets gemerkt.[4]

Vanaf 2005 kwam Hornbach Nederland in een consumentenonderzoek van Elsevier Retail tot 2022 zestienmaal als beste bouwmarkt uit de bus.[5]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]