Horst (Limburg)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Horst
Dorp in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Horst
(Details)
Horst (Limburg)
Horst (Limburg)
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Horst aan de Maas Horst aan de Maas
Coördinaten 51° 27′ NB, 6° 3′ OL
Algemeen
Oppervlakte 18,59 km²
Inwoners 12.780 (2016)
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Horst (Limburgs: Haors, ter plaatse vaak als Hôrs gespeld) is de belangrijkste plaats van de gemeente Horst aan de Maas, in de Nederlandse provincie Limburg. In 2001 werd de tot dan toe zelfstandige gemeente samengevoegd met de gemeenten Broekhuizen en Grubbenvorst tot de nieuwe gemeente Horst aan de Maas. De plaats telde op 1 januari 2016 12.780 inwoners. Horst heeft internationaal naam gemaakt door de champignonteelt. In Horst wordt ongeveer de helft van de hele productie in Nederland aan champignons geproduceerd.

Horst ligt aan de A73 (afslag Horst-Noord en afslag Horst) en heeft een NS-station: Station Horst-Sevenum. Er is een lijst van burgemeesters beschikbaar. Er wordt veel het Horster dialect gesproken.

Geschiedenis[bewerken]

De geschiedenis van het huidige gemeentegebied wordt beschreven in: Horst aan de Maas.

Het dorp ontstond in de middeleeuwen en heette aanvankelijk Berkele. In de 11e eeuw bestond er een kerkje, wat in 1219 geschonken werd aan de Abdij van Averbode. De schepenen van Horst worden voor het eerst genoemd op 8 mei 1345. In 1356 werden de rechten van de Heerlijkheid Horst bevestigd. Deze behoorde tot het Land van Kessel, en zeker vanaf 1400 was Huys ter Horst de zetel van de ambtman van dit land, die namens de Hertog van Gelre de dorpen en het gebied bestuurde.

Horst was in die tijd een centrum van linnennijverheid en kreeg daarom in 1501 het recht om jaarlijks twee jaarmarkten te houden. Het eerste raadhuis werd in 1633 gebouwd. Omstreeks deze tijd was Horst een belangrijke pleisterplaats aan de weg van Cuijk naar Venlo. In 1648 kwam Horst aan Spaans Gelre, in 1713 aan Pruisen en in 1815 aan de Verenigde Nederlanden. Tijdens de Belgische afscheidingsoorlog was het gebied omstreden, maar middels het Verdrag van Londen van 1839 kwam het definitief aan Nederland.

In 1817 werd de Koninklijke Harmonie van Horst opgericht, de oudste nog bestaande vereniging.

In 1729 was er een grote brand, op 12 november 1944 werd de kerk beschoten en ontstond er brand, en op 22 november 1944 werd de kerktoren door de zich terugtrekkende bezetter opgeblazen, waarbij de kerk geheel vernield werd.

Na de Tweede Wereldoorlog breidde Horst zich sterk uit aan de westzijde, en later ook aan de noordzijde.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Natuur en landschap[bewerken]

Horst ligt nabij de vallei van de Groote Molenbeek, op hoge zandgrond. De hoogte bedraagt ongeveer 24 meter. Vanuit het westen komt de Kabroeksebeek, welke door Horst loopt en vervolgens, nabij de Kasteelse Bossen, in de Groote Molenbeek uitmondt.

De omgeving van Horst wordt gekenmerkt door, vaak intensieve, landbouw, waaronder grootschalige champignonteelt en glastuinbouw.

In het zuidoosten vindt men nog de Reulsberg, een voormalig heide- en stuifzandgebied en tegenwoordig vooral naaldbos.

Openbaar vervoer[bewerken]

Horst is bereikbaar vanuit Venlo richting Well met een busverbinding. Ook is er een snelbus via de snelweg naar Venray en een belbus Tienray - Horst - Station Horst-Sevenum. Horst heeft ook de beschikking over een NS-treinstation: Station Horst-Sevenum. Dit station ligt op de verbinding tussen Venlo en Eindhoven.

Geboren[bewerken]

Overleden[bewerken]

Fotogalerij[bewerken]

Nabijgelegen kernen[bewerken]

Castenray, Meterik, Hegelsom, Grubbenvorst, Melderslo, Tienray, Sevenum

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]