Horst Fügner

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Horst Fügner (Chemnitz, 11 maart 1923 – aldaar, 22 november 2014) was een motorcoureur uit Duitsland. Hij werd in 1954 fabrieksrijder van de Volkseigener Betrieb Motorradwerk Zschopau.

Het Motorradwerk Zschopau (MZ) was na de Tweede Wereldoorlog ontstaan uit de voormalige fabriek van DKW. Het maakte deel uit van het Industrieverband Fahrzeugbau, dat onder regie van het Sovjet-bestuur SMAD motorfietsen produceerde. Vanwege de lage productiekosten richtten de Oostbloklanden zich voornamelijk op tweetaktmotoren en juist in Zschopau werkten specialisten op dat gebied, zoals Walter Kaaden.

In de jaren vijftig werden alle klassen in het wereldkampioenschap wegrace gedomineerd door viertaktmotoren, maar in het kampioenschap van Oost-Duitsland had men daar geen last van. Horst Fügner reed zijn 250 cc MZ naar het kampioenschap van de DDR in 1955, 1956 en 1958. In 1957 trad MZ aan in de 125 cc klasse van het wereldkampioenschap. Fügner en zijn teamgenoot Ernst Degner presteerden goed in de Grand Prix van Duitsland op de Hockenheimring, waar Fügner met de MZ RE 125 vierde werd en Degner zesde. Hoewel DKW al in 1953 met tweetakten in de 350 cc klasse was aangetreden, was het instappen van MZ met de nieuwe expansie-uitlaat een eerste teken aan de wand dat tweetaktmotoren een toekomst in de wegrace hadden. Deze techniek was uitgevonden door Kurt Kampf in de DKW-tijd, maar door Walter Kaaden doorontwikkeld. Horst Fügner eindigde in het wereldkampioenschap 125 cc van 1957 als negende, Degner als dertiende. In 1958 trad Fügner in de 250 cc klasse aan met de MZ RE 250. Hij werd tweede in de Duitse Grand Prix op de Nürburgring en hij won de Grand Prix van Zweden. Daarmee vergaarde hij voldoende punten om tweede te worden in het wereldkampioenschap, achter Tarquinio Provini met de MV Agusta 250 Monocilindrica Bialbero. In de 125 cc klasse kwam hij niet op het podium, maar hij verzamelde toch zeven punten, waarmee hij negende in het wereldkampioenschap werd. In 1959 werd hij in de Duitse 250 cc Grand Prix derde achter Carlo Ubbiali (MV Agusta) en Emiglio Mendogni (Moto Morini). Hij haalde nog ergens twee punten en eindigde als negende in het kampioenschap. In de 125 klasse werd hij tiende, onder andere door een vierde plaats in de Ultra-Lightweight TT, die op de Clypse Course op het eiland Man werd verreden. Hij nam in dat jaar ook deel aan de 250 cc Lightweight TT, maar viel uit. Na een zware val op het Circuit Spa-Francorchamps beëindigde hij zijn carrière.

Trivia[bewerken]

Geintje: Horst Fügner viel in 1954 uit vlak onder de omroeptoren van de Sachsenring, waar zijn vriend Gregor omroeper was. Gregor vroeg hem wat er aan de hand was. Fügner had een fijne race gereden, was vrolijk en antwoordde: "Ventilschaden!" (kapotte klep). Dat riep Gregor ook om: "Horst Fügner uitgevallen met een kapotte klep". Maar de tweetakt MZ had helemaal geen kleppen.

Externe link[bewerken]