Hortensia Heks

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Hortensia Heks
Strippersonage
Stripreeks Sommige verhalen van The Walt Disney Company
Introductie 1952
Kenmerken heks, goedaardig
Lijst van Disneypersonages
Portaal  Portaalicoon   Strip

Hortensia Heks is een Walt Disney-personage. Ze is een goedaardige heks die vooral bekend is geworden van verhalen in het weekblad Donald Duck. Ze draagt volledig zwarte kleren en een erg grote puntmuts en ze vliegt 's nachts rond op een bezemsteel. Haar oorspronkelijke Engelse naam is Witch Hazel, een toespeling op de naam witch-hazel (de Engelse naam voor de struik toverhazelaar).[1] In oudere versies van Disney filmpjes waar Hortensia in zit heet ze ook wel Hazel.

In de meeste korte verhalen is Hortensia Heks de beste vriendin van Madam Mikmak. Ze beleven met z'n tweeën kleine avonturen en toveren vaak samen, maar meestal mislukken de toverkunsten. De bezem waarop Hortensia vliegt noemt zij Beëlzebub.

Geschiedenis[bewerken]

Oorspronkelijk is Hortensia een bijfiguur uit de Donald Duck-tekenfilm Trick or Treat uit 1952, geregisseerd door Jack Hannah. De stem van Hortensia wordt hier vertolkt door stemactrice June Foray. In dit filmpje helpt de heks de neefjes van Donald het snoep van hun oom tijdens Halloween afhandig te maken.

Stripmaker Carl Barks maakt in datzelfde jaar een stripverhaal dat was afgeleid van de tekenfilm. In 1978 werd dit verhaal in het Nederlands gepubliceerd in het weekblad Donald Duck in de nummers 8, 9 en 10 onder de titel Monsterlijke maskerade. In 1984 verscheen het in de stripreeks De beste verhalen van Donald Duck in deel 39, Donald Duck als kwelgeest.

Enige tijd later bedacht tekenfilmregisseur Chuck Jones voor de Merrie Melodies/Looney Tunes-tekenfilmpjes ook een heks met de naam Witch Hazel. Weliswaar ziet dit personage er anders uit, maar ook voor deze heks leende June Foray haar stem. Dit gebeurde voor het eerst in een Bugs Bunny-tekenfilm in 1954.

Ook komt Hortensia Heks voor in Donald Duck-pocket nr. 10, Mickey Mouse contra Hortensia Heks[2] uit 1981, waarin zij Goofy tegen het lijf loopt. Hij gelooft niet dat tovenarij bestaat. Hortensia is vastberaden om hem te overtuigen, maar steeds mislukt dit weer. Deze twist speelt zich in deze pocket voornamelijk af in de raamvertelling met tekeningen van de Italiaanse tekenaar Giuseppe Perego. Daarnaast speelt ze in deze pocket nog een rol in het verhaal De toverraket met tekeningen van de Italiaanse tekenaar Luciano Bottaro.

Stem[bewerken]

De Amerikaanse stem van Hortensia is June Foray. In het Nederlands is dit Maria Lindes .

Externe links[bewerken]