Hortus Botanicus Lovaniensis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Ingang van de kruidtuin

De Hortus Botanicus Lovaniensis, beter bekend als de Kruidtuin, is de oudste botanische tuin van België. De tuin is gelegen aan de Kapucijnenvoer in Leuven en dateert uit 1738, onder impuls van rector Rega.

De eerste wetenschappelijke tuinen waren kruidtuinen en verzamelingen van geneeskrachtige planten. De Kruidtuin was dus in het begin nauw verbonden met de geneeskunde.

Later werden meer zuiver plantkundige tuinen ingericht met in de collectie sierplanten, potentieel economische gewassen, zeldzame planten en planten als studie-objecten. Naast de oorspronkelijke kruidtuin, kwamen er dan ook de eerste botanische tuinen en arboreta. Van toen af aan was er eigenlijk geen sprake meer van een kruidtuin, hoewel die benaming in de volksmond verder bleef leven.

Vandaag de dag bevindt zich op een oppervlakte van ca. 2,2 ha een uitgebreide verzameling bomen, heesters en struiken. Naast de verzameling kruidachtige planten, kruiden, water- en kuipplanten, stelt een serrecomplex (450 m²) een verscheidenheid van tropische en subtropische soorten tentoon.

Geregeld vinden er tentoonstellingen plaats in de oranjerie, in het poortgebouw en in openlucht. De botanische tuin, die in het centrum van de universiteitsstad Leuven ligt, is op didactisch, economisch, wetenschappelijk en recreatief vlak zeer belangrijk.

Bij Koninklijk Besluit werd de oranjerie in 1976 als monument en de hele kruidtuin als landschap gerangschikt. De botanische tuin is aangesloten bij Botanic Gardens Conservation International, een non-profitorganisatie die botanische tuinen samen wil brengen in een wereldwijd samenwerkend netwerk om te komen tot het behoud van de biodiversiteit van planten.

Foto's[bewerken]

Externe link[bewerken]