Hortus Haren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hortus Haren
Doorgang in muur. Locatie, Chinese tuin Het Verborgen Rijk van Ming. Locatie. Hortus Haren 01.jpg
Locatie Kerklaan 34, Haren
Opgericht 1626
Personen
Directeur Douwe Wiersema
Lid van Nationale Plantencollectie
[Hortus Haren
Website]
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

De Hortus botanicus Haren is een botanische tuin in de plaats Haren in de Nederlandse provincie Groningen. De Hortus heeft circa twintig hectare aan tuinen en wordt beheerd door de Stichting Behoud Groene Hortus.

De tuin is in 1626 opgericht aan de Grote Rozenstraat in Groningen. Hiermee is het een van de oudste botanische tuinen van Nederland. Gedurende de 20e eeuw werd de collectie verhuisd naar Haren en de locatie in Groningen gesloten.

De tuin is aangesloten bij de stichting Nationale Plantencollectie.

Geschiedenis[bewerken]

Op 22 juni 1626 kocht de Groninger botanicus-hovenier-apotheker Henricus Munting (1583-1658) een lapje grond aan de Grote Rozenstraat in de stad Groningen en begon er de Hortustuin. Deze ging op 29 januari 1691 over naar de Rijksuniversiteit Groningen.

Begin 20e eeuw kampte de Hortustuin met ruimtegebrek en ontstond de wens om een kassencomplex te creëren. De universiteit kocht daarop in 1917 't Huis de Wolf met het omringende landgoed aan. Daar werd vanaf 1929 een nieuwe hortus gecreëerd. Door geldgebrek kwam dit pas na de Tweede Wereldoorlog goed op gang. Nadat in 1966 een tropische kas (de grootste van Nederland) gereed kwam, verhuisden in 1967 ook alle planten uit de Hortustuin naar de Hortus Haren. Vervolgens werden nog een rotstuin en een aantal waterpartijen aangelegd. In 1982 moest de universiteit bezuinigen en omdat het vak plantkunde niet meer zo belangrijk was werd besloten de tuin in 1988 te sluiten. De burgemeester van Haren Klaas Weide wist daarop miljoenen aan gelden te regelen uit het bedrijfsleven om de hortus een commerciële doorstart te geven. Het moest een toeristische attractie worden. Daartoe werd in 1995 de Chinese Tuin geopend en in 1999 de Tuinen van Ogham (Keltische tuin). De tuin trok echter te weinig bezoekers om winstgevend te worden. In 2001 ging de tuin failliet, maar de universiteit werd daarop in 2002 overgehaald om de tuin nog 10 jaar te sponsoren. De financiële problemen bleven echter, vooral vanwege de astronomisch hoge stookkosten van de tropische kas en de dalende bezoekersaantallen. In 2005 werd daarop besloten de tropische kas niet langer te verwarmen, waardoor het sindsdien in feite geen tropische kas meer is. In 2012 beëindigde de universiteit haar subsidie. Om toch te proberen de tuin winstgevend te maken, is de tuin vanaf 2013 niet meer het hele jaar, maar nog slechts 9 maanden open. In de wintermaanden is de hortus gesloten, omdat er dan toch nauwelijks bezoekers zijn. In 2012 werden alle betaalde krachten ontslagen en sinds oktober 2012 draait de hortus alleen nog op vrijwilligers.

Uit onderzoek in 2015 bleek dat de vroegere tropische kas en de kantoren in slechte staat verkeerden. De kas werd daarop gesloten en afgebroken. In samenwerking met Geopark de Hondsrug werd op de plek van de kas de zogenoemde Hondsrugtuin aangelegd, die in 2017 klaar was en nu door de natuur verder ontwikkeld moet worden.

De tuinen[bewerken]

De Hortus heeft twintig hectare aan tuinen. Zo kent ze een Chinese tuin, Laarmantuin (wilde plantentuin), arboretum (loofbomenbos), pinetum (naaldbomenbos), Engelse tuin, een watertuin, een rotstuin, bamboetuin en een grassentuin. Daarnaast kent het agrarische tuinen, een kassencomplex (woestijnkas) en Keltische tuinen. In de Chinese tuin bevindt zich een restaurant in Chinese stijl.

Trivia[bewerken]

  • De 4 Mijl van Groningen startte tot en met 2009 bij de Hortus.
  • Februari 2010 werd bekendgemaakt dat door middel van een proefopstelling van een houtgestookte verwarmingsinstallatie de kassen weer verwarmd worden.
  • In het park stonden ook diverse volières van de Stichting Papegaaienhulp, waar papegaaien van verschillende soorten opgevangen werden. De papegaaien zijn inmiddels verhuisd naar een nieuw onderkomen in Erica (Drenthe).

Externe link[bewerken]