Horus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Horus
Egyptische god
Horus
G5

Horus in hiërogliefen
Cultuscentrum Edfu
Dierlijke verschijning Valk
Associatie Hemelgod
Griekse god Apollo
Horus in de Tempel van Horus
Horus in de Tempel van Horus
Portaal  Portaalicoon   Egyptologie

Horus is de Egyptische valkgod. Hij is de hemelgod die zijn vleugels over de aarde uitspreidt. In de onderwereld leidt Horus de doden naar Osiris, de god van de onderwereld. Horus is de zoon van Osiris en Isis, en een broer van Bastet.

Horus werd geboren na zelfbevruchting door zijn moeder Isis. Isis kon de penis van Osiris niet terugvinden toen zijn lichaam in 14 stukken was gesneden en in de Nijl geworpen door hun broer, Seth. Maar door magie kon ze zichzelf bevruchten.

Uit vrees dat Seth haar zoon om het leven zou brengen, liet Isis het kind in een papyrusmandje in het noorden van de Nijldelta te water, in de hoop dat het kind door iemand zou worden gevonden en grootgebracht. Zo gebeurde ook. Uiteindelijk is het Horus die Seth vermoordt. Horus heeft vier zonen.

In het Oude Rijk werd de farao gelijkgesteld met de god Horus. Na zijn dood werd de overleden farao dan een verpersoonlijking van Osiris en ging Horus over op de levende persoon van de nieuwe farao. Later zouden farao's aangezien worden voor zonen van Ra, wat hen minder macht gaf. Ze moesten nu immers verantwoording afleggen.

Zie ook[bewerken]

Galerij[bewerken]