Zoek dit woord op in WikiWoordenboek

Hostel (bedrijf)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wombats City Hostel in München
Keuken Secret Garden Hostel in Krakau (Polen)
Hostel El Español Colonia del Sacramento (Uruguay)
Slaapzaal
Destino26 Hostel Montevideo (Uruguay)

Een hostel is een vorm van accommodatie voor overnachting.

In vergelijking met een hotel is er vaak sprake van meer gezamenlijk te delen voorzieningen. Hierdoor is er dus minder privacy, zoals door alle gasten te gebruiken sanitair en slaapkamers of -zalen voor meerdere niet bij elkaar horende gasten. Ook anderszins kan sprake zijn van minder luxe-faciliteiten, waarmee de prijs voor een overnachting laag is.

De begrippen hostel en jeugdherberg zijn grotendeels synoniem.[1] De benaming hostel won in de loop van de 20e eeuw aan populariteit met de commercialisering.[2]

Onafhankelijkheid[bewerken]

Hostels en/of jeugdherbergen kunnen aangesloten zijn bij een overkoepelend netwerk. Dit is bijvoorbeeld het geval in Canada, Republiek Ierland, het Verenigd Koninkrijk en ook apart in Schotland. Het betreft hier wel puur nationale (of landelijke) organisaties en alle bedrijven worden toch onafhankelijk (independent) genoemd.[3][4][5][6][7]

Veel hostels en/of jeugdherbergen zijn aangesloten bij Hostelling International.

Slaapzalen en -kamers[bewerken]

Veel hostels beschikken over verschillende soorten ruimtes om in te overnachten. Voor individuele reizigers en eventueel groepen zijn dan slaapzalen ingericht (voor bijvoorbeeld zes, acht of twaalf gasten), maar er kan ook gekozen worden voor een privé-kamer met maar enkele bedden.

Andere voorzieningen[bewerken]

Ook andere voorzieningen worden in veel hostels gedeeld. Er zijn bijvoorbeeld gezamenlijke toiletten, douches, wastafels en/of wasmachines. Ook is er soms een keuken waarvan alle gasten gebruik kunnen maken en als deze er niet is zijn er soms wel nog beperkte zelfcateringvoorzieningen of er is sprake van gedeeltelijke zelfbediening: er is bijvoorbeeld gezorgd voor een ontbijtbuffet, maar de gasten dienen na afloop zelf te zorgen voor hun afwas.

Externe link[bewerken]